održan u zagrebu

Dramska družina "Ozana" i Dramska grupa OŠ Visoko na 3. Festivalu kršćanskog kazališta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.06.2017. 14:02

Zadnja izmjena: 06.06.2017. 14:02

U nedjelju u Histrionskom domu u Zagrebu održao 3. Festival kršćanskog kazališta, a tamo su nastupili i Dramska družina "Ozana" i Dramska grupa OŠ Visoko.

U nedjelju su obje dramske grupe pokazale pet kratkih predstava koje se sve mogu podvesti pod naslov Što je tvoje blago?. Tekst triju predstava napisala su sama djeca, a dva Tibor Martan.

Predstava ''Blago'' prema tekstu Tibora Martana postavlja pitanje jesu li blago stvari ili čisto srce i duhovne vrednote.

''Štefek'' Doroteje Adamić pripovijeda o djetinjstvu križevačkoga vlč. Stjepana Kranjčića koji je još kao dječak pokazivao veliku pobožnost i bio uzor drugoj djeci, a ''Obloček'' Anite Platnjak i Marije Tukše tematizira život bl. Ozane Kotorske koja je živjela svetim životom u maloj izbici, pred čiji su prozorčić (obloček) dolazili mnogi potrebni njezina savjeta i utjehe.

''Susret s anđelima'' Leone Šturbek govori o varaždinskoj uršulinki Jerini-Matildi Böllein koja je, poput Štefeka, još kao djevojčica osjetila poziv za posvećenim životom te odlučila postati redovnica.

''Sveti Juraj ''Tibora Martana donosi i narodno blago novomarofskog kraja. Tako male glumice i njihove majke, koje također glume u predstavi, izvode narodne napjeve svoga kraja povezane sa svetkovinom Jurjeva.

Inače, Tibor Martan u OŠ Visoko radi kao pedagog, no u školi i izvan škole djeluje kao dramski pedagog, pisac i etnolog. S djecom i mladima radi kratke predstave u trajanju od petnaestak minuta koje prikazuju živote hrvatskih svetaca ili pak progovaraju o kršćanskim vrednotama.

 

Komentari