Druga gimnazija član Akademije srednjoeuropskih škola

Objavljeno: 07.04.2011. 13:19

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Druga gimnazija iz Varaždina postala je službeni član Akademije srednjoeuropskih škola, ujedno i jedina članica ACES-a (Academy of Central European Schools) iz Varaždinske županije.

Završna svečana ceremonija, na kojoj su sudjelovali svi predstavnici nagrađenih školskih projekata iz petnaest zemalja, održana je u  Kulturnom centru Vltavská u Pragu gdje je ravnateljici Druge gimnazije Zdravki Grđan uručena spomen ploča od strane organizatora ACES-a.

Naime, Druga gimnazija Varaždin završila je svoj prvi međunarodni bilateralni projekt „Without conflicts in schools“ (Bez konflikata u školama) zajedno sa svojim projektnim partnerima iz Albanije i Rumunjske, a na završnom predstavljanju u Poljskoj uz ravnateljicu je bio i učenik Deniso Vidranski.

Svi novi članovi Akademije prisegnuli su u budućnosti raditi i živjeti vrijednosti naučene u radu projekata, a ravnateljica je istaknula kako ovog iznimnog uspjeha i priznanja za školu ne bi bilo bez marljivog i timskog rada učenika i profesora Druge gimnazije, kao i velike podrške roditelja.

Akademija implementira multilateralnu suradnju osnovnih i srednjih škola, sa svrhom promoviranja ideje "europskih vrijednosti" kao što su multikulturalnost, međusobno razumijevanje, solidarnost i mirni suživot svih ljudi/građana Europe.

Uz Hrvatsku, članice ACES-a su: Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Provode se i sufinanciraju  odgojno obrazovni projekti uz potporu svih ministarstava obrazovanja svih zemalja sudionica.

Komentari