Pokrovitelj predsjednica RH

Druga gimnazija Varaždin po 5. put domaćin srednjoškolskog natjecanja “Ponos domovine“

Objavljeno: 01.04.2016. 12:41

Zadnja izmjena: 01.04.2016. 13:36

Foto: Druga gimnazija Varaždin

Već petu godinu zaredom Druga gimnazija Varaždin je domaćin polufinalnog natjecanja “Ponos domovine koje će se održati u ovoj obrazovnoj ustanovi u subotu, 2. travnja s početkom u 9.50 sati...

Još jedno izdanje regionalnog natjecanja “Ponos domovine“ bit će realizirano u organizaciji udruge Ponos domovine iz Zagreba uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Druga gimnazija Varaždin već pet godina je domaćin i aktivni sudionik ovog projekta Također, podsjećamo kako odlične rezultate ostvaruju njeni učenici na državnom nivou spomenutog srednjoškolskog natjecanja, kao jedini plasirani iz Varaždinske županije.

- U današnje vrijeme kada mladi ne znaju puno o domovinskom ratu a niti nastavni planovi i programi iz povijesti nisu osuvremenjeni, ovakav projekt, a ujedno i srednjoškolsko natjecanje “Ponos domovine“ je jedinstveno, drugačije i nešto sasvim novo za učenike i mentore – ističe Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije.

Projekt Ponos domovine je srednjoškolsko natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti koji se odvija nekoliko mjeseci.

Promocija pozitivnih društvenih vrijednosti

Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se provjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, hrvatsku povijest i zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i slično.

Sastavni dio projekta su i sportska natjecanja, a  cilj je njegovanje ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, jer bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti.

Uz to, projekt promovira i druge pozitivne društvene vrijednosti poput ekološke svijesti, tolerancije, ravnopravnosti, humanosti, vjerske i rasne snošljivosti.

Promotori projekta su glumac Goran Grgić, sportaši Sanda Perković, Filip Ude i hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Najboljih 30 sudionika nakon internetskih provjera znanja koje se održavaju tijekom mjeseca ožujka stječe pravo formirati tročlane ekipe i sudjelovati u poluzavršnicama natjecanja. Trodnevno finalno natjecanje bit će održano krajem travnja u Zagrebu.

Ogledat će se 15 ekipa iz sedam škola

Druga gimnazija ove godine ugošćuje 15 ekipa iz SŠ Predgrada, Gimnazije Vukovar, Zdravstvenog učilišta Zagreb, Gimnazije Sesvete, SŠ Jelkovec, Gimnazije A. Mohorovičić Rijeka i Druge gimnazije Varaždin.

Domaćine će zastupati tri ekipe i to “Novela“ - Deni Terzić, Borna Belaj i Antun Gustav Kos, potom “Jonhtra“ - Tomislav Bobek, Antonio  Vrbanec i Marko Hrnčić, te ekipa “Robert i družina“ u sastavu Roberto Bregović, Marin Mašić i Leon Špiranec pod mentorstvom prof. Marka Rogulje.

Druga gimnazija Varaždin u ovoj prigodi će prvi put organizirati okrugli stol na temu “Varaždinci u domovinskom ratu“ za nastavnike mentore iz svih srednjih škola sudionica te za goste i sudionike skupa.

 

Komentari