erasmus projekt

Druga gimnazija Varaždin ponovno je vrlo aktivna u provođenju međunarodnih projekata

Objavljeno: 15.04.2022. 09:34

Zadnja izmjena: 15.04.2022. 09:34

Nakon dvije pandemijske godine Druga gimnazija Varaždin ponovno je vrlo aktivna u provođenju međunarodnih projekata. Jedan od njih je i Erasmus+ projekt pod nazivom „What are we made of? Cultural heritage of Croatia, Germany and Spain“.

Projekt je započeo još 2019. godine, a glavni cilj je podizanje svijesti o nacionalnom kulturnom nasljeđu, te upoznavanje kulturne baštine drugih europskih zemalja, uočavanje i razumijevanje sličnosti i različitosti među kulturama, smanjenje predrasuda i sterotipa o drugim kulturama, prihvaćanje različitosti i razvoj tolerancije.

U ovom projektu sudjeluju Thomas-Mann-Schule iz njemačkog grada Lübeck, španjolski Centro Ramiro Izquierdo iz Castellóna i Druga gimnazija Varaždin koja je ujedno i nositelj projekta. Prva mobilnost održana je u listopadu 2021. u Varaždinu, druga u siječnju ove godine u Španjolskoj, a treća koja je ujedno i posljednja u Lübecku od 28. ožujka do 1. travnja 2022. Na mobilnosti je sudjelovalo petero učenika, Martina Hanžek, Tea Sabolić, Ervina Flegar, Mislav Kajić i Bono Pintarec u pratnji nastavnica Smiljane Mudri i Marijane Horvat.

Učenici su tijekom nezaboravnih pet dana imali priliku pobliže upoznati njemački obrazovni sustav, društvo i kulturu. S obzirom na to da su boravili u obiteljima, stekli su kratki, no dragocjeni i neposredni uvid u način života koji se ipak ponešto razlikuje od hrvatskog, ali i razgledali povijesne i kulturne znamenitosti. Tako su u Lübecku, gradu poznatom po marcipanu i mjestu rođenja nobelovca Thomasa Manna posjetili Europäisches Hansemuseum u kojem su ponešto saznali o povijesti Hanze, dok su u Hamburgu posjetili lučku četvrt HafenCity i razgledali čudo arhitekture, koncertnu dvoranu Elbphilharmonie otvorenu 2017. godine s koje se pruža impresivan pogled na grad.

Komentari