Štromar: Dugovanja Varteksa i Mundusa pretvoriti u javni dug

Objavljeno: 13.05.2011. 13:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Potencijalni dug koji bi mogao biti prenijet u javni dug, procjenjuje se na 370 milijuna kuna u slučaju Varteksa, kaže Štromar.

Budući da je Vlada Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja kojim se, uz ostalo predviđa u javni dug preuzeti obveze koje mogu nastati temeljem državnih jamstava izdanih brodogradnji, varaždinski župan Predrag Štromar uputio je premijerki Jadranki Kosor inicijativu za prenošenje kreditnih obveza i radno-intenzivnih industrija u javni dug.

Konkretno, riječ je o varaždinskim tvrtkama Varteksu i Mundusu.

- Potencijalni dug koji bi mogao biti prenijet u javni dug, procjenjuje se na 370 milijuna kuna u slučaju Varteksa (70 milijuna kuna iznose obveze prema državi i 300 milijuna iznosi kreditna izloženost bankama), odnosno 94 milijuna kuna u slučaju tvrtke Mundus - ističe Štromar.

Napominje i kao složenost problema u prerađivačkim djelatnostima i radno intenzivnim granama industrije kao što su tekstilna, kožarsko-obućarska i drvna industrija, a koje zauzimaju važno mjesto u gospodarstvu Varaždinske županije i ukupnoj zaposlenosti, uistinu iziskuje hitnost uključivanja Vlade u njihovo rješavanje.

Štromar stoga poziva premijerku Kosor na aktivno uključenje u ovu inicijativu te pozitivno očitovanje na prijedlog Varaždinske županije.

Komentari