Dugove siromašnim građanima otpisat će i Grad Lepoglava

Objavljeno: 19.02.2015. 16:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija/Grad Lepoglava

Grad Lepoglava jedan je od hrvatskih gradova koji se uključio u program otpusta duga najsiromašnijim građanima potpisavši s Vladom Republike Hrvatske izjavu o pristupanju Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbine male vrijednosti na novčanim sredstvima.

Tako će Grad Lepoglava svojim građanima koji zadovoljavaju utvrđene kriterije, otpisati dug koji imaju prema Gradu. Riječ je o građanima koji ispunjavaju jedan od dva kriterija – A i B kriterij.

A kriterij se odnosi na korisnike novčanih naknada sustava socijalne skrbi i to zajamčene minimalne naknade, zatim pomoći za uzdržavanje ili osobne invalidnine.

B kriterij se odnosi na građane kojima mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca koji prethode podnošenju zahtjeva, uz dodatak razdoblja u mjesecu do dana podnošenja zahtjeva, ne prelaze 2.500 kuna za samca odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva. Pri tome ne smiju u vlasništvu imati drugu nekretninu osim one u kojoj žive ili drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati u svrhu podmirenja duga te da nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji ili depozit u kreditnoj uniji.

Dugove male vrijednosti u smislu potpisanog Sporazuma čine dugovi građanina koji ima evidentiran iznos duga u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje kod Financijske agencije u ukupnom iznosu od najviše 35.000,00 kuna akumulirano po svim vjerovnicima na dan 30. rujna 2014. godine, zatim dugovi građanina kojemu je od navedenog datuma račun blokiran dulje od 360 dana, dugovi građanina koji su, također na dan 30. rujna 2014. godine, evidentirani u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje dulje od 360 dana te dugovi građanina prema prihvatljivom vjerovniku.

Da bi podnijeli zahtjev za oprost duga, dužnici trebaju u poslovnicama FINA-e provjeriti zadovoljavaju li kriterije za otpis duga. Ako zadovoljavaju i nalaze se na popisu dužnika koji imaju pravo na oprost duga, trebaju ispuniti zahtjev i dostaviti ga vjerovnicima pa tako i Gradu Lepoglavi. Uz zahtjev dužni su priložiti i rješenja koja potvrđuju njihov status.

Komentari