Ideja „Prirode Varaždinske županije“

Edukativne plakate za učenike Štromar danas podijelio predstavnicima osnovnih i srednjih škola

Objavljeno: 24.05.2016. 13:52

Zadnja izmjena: 24.05.2016. 14:01

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima „Priroda Varaždinske županije“ izradila je edukativne plakate za učenike škola Varaždinske županije, koje je predstavnicima škola uručio župan Varaždinske županije Predrag Štromar zajedno s Alenkom Car, ravnateljicom „Prirode Varaždinske županije“.

Alenka Car tom je prilikom spomenula kako su neki zaštićeni dijelovi prirode u Varaždinskoj županiji među prvima koji su takvima proglašeni i pozvala sve na savjesno postupanje: – Naši lokaliteti, ovisno o tome u kojoj su kategoriji, jesu pod zaštitom, ali o njima bi trebali brinuti njihovi vlasnici i korisnici.

Štromar je istaknuo kako „Priroda Varaždinske županije“ broji samo dva djelatnika, no njihov je rad, tvrdi Štromar, vrlo efikasan: – Među prvim je ustanovama za zaštitu prirode u Republici Hrvatskoj. Mnogo se radilo na okolici dvorca Trakošćan, Gaveznice, dvorca Opeka.

Također, Štromar je otkrio kako je Županija ove godine Ministarstvu podnijela zahtjev za 6 mil. kuna radi projektiranja dvorca Opeka i uređenja okoliša, dodavši da bi to moglo povećati prihode od turizma.

Predstavnici osnovnih i srednjih škola tako su preuzeli plakate kako bi učenici lakše upoznali prirodne vrijednosti Županije i načine očuvanja. Na plakatu se nalazi 26 zaštićenih dijelova prirode, i to u kategorijama regionalnog parka, značajnog krajobraza, park-šume, spomenika prirode i spomenika parkovne arhitekture. Učitelji i profesori prirodne grupe predmeta tako će lakše informirati o prirodnim vrijednostima.

Profesor geografije u Osnovnoj školi Trnovec Bartolovečki Željko Uremović otkrio je da se s prirodnim vrijednostima učenici upoznavaju u četvrtom i osmom razredu, a mnoge škole uključene su u ekološke aktivnosti.

Komentari