potpisuju i varaždinske udruge

Ekološke udruge pozivaju Vladu RH da što prije donese plan gospodarenja otpadom

Objavljeno: 18.08.2016. 19:49

Foto: Ilustracija

U priopćenju koje potpisuju četiri ekološke udruge, od kojih su dvije s područja Varaždinske županije (Krizni Eko Stožer Varaždin i Udruga Okoliš), pozivaju Vladu RH da što prije donese plan gospodarenja otpadom i tako, prema priopćenju, spriječi ekonomsku, financijsku i ekološku štetu koja prijeti Republici Hrvatskoj.

Udruge su postavile pitanje zašto još uvijek nije donesen novi Plan gospodarenja otpadom. Radi se o Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. On ispunjava glavni uvjet potreban za korištenje sredstava Kohezijskog fonda. U priopćenju također stoji da je za gospodarenje otpadom iz Kohezijskog fonda planirano je povlačenje 475 milijuna €.

- Kojim to interesnim grupama smeta predloženi novi koncept koji donosi okvir za jačanje segmenta odvojenog prikupljanja otpada kroz uspostavu većeg broja reciklažnih centara (sortirnica), kompostiranje u domaćinstvu kao i jačanje odvajanja otpada na mjestu nastanka? - pitaju se Udruge Krizni eko stožer Marišćina, Krizni Eko Stožer Varaždin, Udruga Okoliš i Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo

Ističu kako se dio „stručne“ javnosti protivi decentralizaciji sustava uz istovremeno smanjenje ulaganja u izgradnju centara za gospodarenje otpadom koje je usklađeno s ciljevima propisanim Okvirnom direktivom koja je na snazi od 2010. godine?

Udruge naglašavaju da se predloženim sustavom održivog gospodarenja otpadom može spriječiti značajno poskupljenje odvoza smeća za građane i ujedno postići zadane ciljeve recikliranja.

 

Komentari