Energetskom efikasnošću štedi se od 30 do 80 posto energije za grijanje u odnosu na prosječnu potrošnju, a jednake su i financijske uštede. Postoje ljudi koji znaju ovaj posao, a bitna je politička volja koje sada nedostaje – istaknuo je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare koju je održao u okviru posjeta Županijskoj organizaciji HNS-a Varaždinske županije.

- Kada bi naša Vlada napravila takvu regulativu da projekti energetske učinkovitosti ne znače zaduženje, kako je praksa u ostalim zemljama Europske unije, krenulo bi se u investiranje jer takvi projekti znače velike uštede – istaknuo je navodeći primjer dječjeg vrtića u Osijeku, koji je potpuno renoviran prema programu energetske učinkovitosti, a gdje su računi za toplinsku energiju niži 70 posto.

Istaknuo je i kako je Zakon o učinkovitom korištenju energije (ZUKE) u neposrednoj potrošnji izglasan samo kako bi se zadovoljila forma prilagodbe EU, dok o primjeni se nije niti razmišljalo.

- ZUKE se uopće ne provodi, implementacija energetskog certificiranja nije niti započela, obveze prema EU su velike, a rokovi kratki. Treba izmijeniti cjelokupan ZUKE, donijeti podzakonske akte i pravilnike kako bi postojali zakonski temelji za provedbu projekata - kazao je, dodavši da je potrebno ustanoviti Agenciju za provedbu projekata energetske učinkovitosti, čime bi se riješila institucionalna prepreka jer današnji fond ne čini ništa.


Komentari

12.02.2011. 17:02h Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -