Energetskom učinkovitošću do jeftinijeg i efikasnijeg sustava

Objavljeno: 11.11.2011. 15:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek održao je prezentaciju „Mjere i postupci energetske učinkovitosti u školama Varaždinske županije“ u okviru međunarodnog sajma obnovljivih izvora energije 3. Cro Eco Energy Expo-a, specijaliziranog Sajma s tematski odabranim aktivnostima iz svih područja obnovljivih izvora energije .

- Mi smo na vrijeme detektirali velike potencijale uštede energije. Obzirom da nam se decentralizirana sredstva ne povećavaju, a materijalni troškovi rastu, imali bismo velikih problema oko održavanja sustava da nismo u ušli u projekte energetske učinkovitosti – rekao je Miroslav Huđek.

Varaždinska županija gospodari sa čak 108 objekata, koje pohađa ukupno 20.000 učenika, a gdje je zaposleno 2.000 djelatnika pa su tijekom prezentacije predstavljeni primjeri dobre prakse brojnih projekata energetske učinkovitosti i uvođenja upotrebe energije iz obnovljivih izvora koje Varaždinska županija provodi od 2003. godine.

- Zahvaljujući brojnim provedenim projektima danas grijemo prosječno pet velikih dvorana 'zabadava', osvjetljenje smo u učionicama podigli s 150 na 300 Luxa, a potrošnju smanjili s 4,5 kW po učionici na 0,96 kW, katodne smo monitore zamijenili LCD monitorima čime smo na razini županije potrošnju smanjili za 50 kW, a to su samo neki od rezultata – kazao je županijski pročelnik.

Pojasnio kako je, između ostalog, odrađena modernizacija sustava grijanja u zgradama u vlasništvu županije, održana edukacija za gospodarenje energijom u zgradama za domare i tehničko osoblje, dok je radi jednostavnijeg i lakšeg praćenja rezultata provedbe projekata poboljšanja energetske efikasnosti izrađen registar zgrada u vlasništvu županije te uveden UNDP-ov informacijski sustav za gospodarenje energijom.

- Kako smo dogradili i izgradili 50.000m2 korisnog školskog prostora, a učenici nam pohađaju nastavu u jednoj smjeni, većina ovih projekta bila je logičan nastavak našeg projekta jednosmjenske nastave. Željeli smo modernizirati sustav na način da bude jeftiniji i efikasniji te da nam više novca ostane za razvojne projekte – pojasnio je pročelnik te kao glavne rezultate naveo dugotrajno smanjivanje troškova energenata, a onda i povećanje energetske učinkovitosti.

Govoreći o daljnjim planovima na ovom području za proljeće je najavio postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove jedanaest srednjih škola pri čemu se njihova prva zarada očekuje već nakon osam godine, dok bi škole za 30 godina mogle ostvarivati ukupan neto prihod od čak 116 milijuna kuna.

Izvijestio je i kako je u pripremi izrada potpuno automatiziranog informacijskog sustava za gospodarenje energijom, odnosno sustava nadzora i mjerenja koji će za stotinjak školskih objekata sam voditi evidenciju u potrošnji struje, vode, plina i toplinske energije u zgradama. Najavio je i skoro pokretanje obrazovnog programa, kako redovnog, tako i cijeloživotnog koje će se baviti obnovljivim izvorima energije, pri čemu bi budući Edukacijski centar obnovljive energije trebao djelovati pri Elektrostrojarskoj školi.

Komentari