Under The European Stars

Foto - Erasmus+: Varaždinski gimnazijalci živjeli u napuštenom selu La Sauceda

Objavljeno: 05.11.2022. 16:40

Zadnja izmjena: 07.11.2022. 19:13

Osam učenika i dvije profesorice iz Prve gimnazije Varaždin vratili su se iz Španjolske gdje su boravili u sklopu Erasmus+ projekta „Under The European Stars“.

Sve aktivnosti  su za učenike iz Finske, Mađarske, Hrvatske i Španjolske izvrsno organizirali djelatnici škole El Centro Ingles iz grada El Puerto de Santa Maria. Aktivnosti su pratile teme projekta: povezivanje s prirodom, mindfulness tehnike, digitalna detoksikacija i otpornost kroz temu mentalnog zdravlja, ali i svih ostalih aspekata zdravlja.

Učenici i profesori uspješno su osvojili 1091 m visok vrh El Pico del Ajibe, a planinarili su i  prekrasnom prirodom parka prirode Los Alcornocales  kako bi s vrha uživali u pogledu na Gibraltar i Afriku. Trodnevne aktivnosti u prirodi bile su izazov, posebno smještaj u napuštenom selu La Sauceda koji je bio organiziran u jednostavnim kolibama bez struje i vode što su učenici odlično prihvatili.

Bila je to prava avantura, a posebno je bilo zanimljivo noćno planinarenje pod čeonim lampicama i meditativan boravak u šumi hrasta plutnjaka koji je bio fantastičan.  Planinarske aktivnosti bile su fizički naporne, ali su ih pratile odlično organizirane aktivnosti relaksacije, refleksije i meditacije. Osim planinarenja učenici su imali prilike plivati u Atlantiku, sudjelovati u spartanskoj utrci u blatu, streličarstvu, adrenalinskom parku.

Dio aktivnosti Španjolci su organizirali u školi, a dio na plaži kao što je bilo uvježbavanje borilačke vještine Tai Chi. Uspjelo se kratko posjetiti i prekrasne gradove u okruženju, Cadiz i Sevilju kako bi učenici upoznali kulturno-povijesne znamenitosti, arhitekturu i povijest Andaluzije. Posebno oduševljeni arhitekturom Sevilje i  s puno novih vještina učenici i profesorice su se vratile u Hrvatsku.

U projektu su sudjelovali učenici Luka Antončić, Doroteja Bedenik, Petra Ptiček, Rafaela Nađ. Ema Borko, Laura Vukešin, Dorijan Habek i Katja Balažinec u pratnji profesorica Ivane Žnidarić Kajić i Vinke Sambolec Škerbić.

 

 

 

 

Komentari