PRVA GIMNAZIJA VARAŽDIN

Erasmus+ projekt „Under The European Stars“ - Učenici Prve gimnazije putuju u Finsku

Objavljeno: 26.04.2022. 18:15

Zadnja izmjena: 26.04.2022. 18:18

Prva gimnazija Varaždin uključena je u niz međunarodnih projekata, a posebno su vrijedni svi Erasmus+ projekti ove škole.

Erasmus+ projekt naziva „Under The European Stars“ napisan je s ciljem međunarodne suradnje sa školama partnerima iz Španjolske, Finske i Mađarske. Nastavak je to jedne divne međunarodne suradnje prošloga Erasmus+ projekta „Amazing race“ čije je tema bilo zdravlje kroz sve aspekte: emocionalno, fizičko, mentalno i socijalno. Upravo radeći na tom projektu, profesori su uvidjeli potrebu rada na mentalnom zdravlju učenika koje je posebno u vrijeme pandemije vrlo ugroženo. To je razlog što je tema aktualnoga projekta upravo mentalno zdravlje, povratak prirodi, zdrav način života i digitalna detoksikacija.

Prva mobilnost će biti u svibnju, učenici i profesori putuju u Finsku. Kako bi se dobro pripremili profesori su organizirali nekoliko planinarskih posjeta i boravka u prirodi za sve učenike sudionike, ali i ostale zainteresirane učenike iz škole.

Priprema za Finsku

U nedjelju, 10. travnja 2022. tridesetak učenika u društvu četiri profesorice uputilo se planinariti od Trakošćana do vrha Ravne gore. Uspon je trajao otprilike sat i pol. Na samom vrhu učenici i profesorice su se odmorili i okrijepili u „Filićevu domu“. Nakon kratkog odmora uputili su se prema vidikovcu tzv. piramidi s koje se može vidjeti cijela Ravna gora, Zagorje, Donačka gora, Boč u Sloveniji i Kamniške Alpe.

Cilj ove aktivnosti u potpunosti je ostvaren. Profesorice i učenici su proveli dan u prirodi, međusobno se upoznavajući i družeći, napunili pluća svježim planinskim zrakom te uz cvrkut ptica promatrali čari Hrvatskog zagorja, a istovremeno učili pravila ponašanja u prirodi i način suživota s prirodom.

Erasmus+ projekt „ Under The European Stars“ koordinira profesorica Ivana Žnidarić Kajić uz fantastičan tim profesora: Tatjana Ostović Šlehta, Hana Bulić, Vinka Samoblec Škerbić i Krunoslav Rukelj.

Komentari