svjetski dan seoskih žena

eTV: Koja je važnost seoskih žena u današnjem društvu?

Objavljeno: 14.10.2016. 12:11

Zadnja izmjena: 14.10.2016. 12:46

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, povodom Svjetskog dana seoskih žena, organiziralo je dodjelu priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu" za 2016. godinu.

Ovo Priznanje Povjerenstvo dodjeljuje od 2006. godine, s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive.

- Statistički podaci ne govore u prilog prepoznatljivosti i važnosti ruralnih žena. Jedna četvrtina svjetske populacije žena je iz ruralnog područja. Ako gledate njihovu situaciju, njihovu priznatost u društvu, samu pismenost tih žena, to je izuzetno loše na svjetskoj razini. Ono što mi nastojimo napraviti je upravo dići svijest društva u cjelini, o doprinosu tih žena u Republici Hrvatskoj - objasnila je Nina Begičević Ređep, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije

Varaždinska županija također podržava ovaj trend nagrađivanja žena iz ruralnih područja kako bi se prepoznala njihova uloga u društvu. Ovo je deseta godina za redom da se obilježava Svjetski dan seoskih žena.

- Mi želimo da ove vrijedne žene uđu u povijest Varaždinske županije. Ustvari, već je dosta njih ušlo u našu povijest i svake godine ćemo se truditi odavati priznanje tim ženama, uostalom, to je i UNESCO-va preporuka, jer je potrebno istaknuti one žene koje vrijede u zajednici - izjavio je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

Svrha obilježavanja ovog dana je senzibilizacija zajednice o velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi žena sa sela kao i njihovom doprinosu društvenoj zajednici.

Komentari