srce i pluća grada

eTV - Dobiva li Novi Marof jedan od najljepših parkova u cijeloj županiji?

Objavljeno: 16.10.2022. 08:42

Zadnja izmjena: 16.10.2022. 08:42

Foto: priroda-vz.hr

Perivoj Erdödy spomenik je parkovne arhitekture zasađen još u 19. stoljeću u vrijeme gradnje dvorca Erdödy u samom centru Novog Marofa te se u njemu nalaze izrazito rijetke i vrijedne biljne vrste. Novomarofčani ga znaju kao park u sklopu bolnice, no u posljednje vrijeme park je u sve derutnijem stanju.

Naime, park oko jednog od centara palijativne skrbi, bolnice u Novom Marofu, prema riječima gradonačelnika Siniše Jenkača, pretvara se u šumu te su se kroz godine naselile brojne invazivne vrste, zbog čega, dodaje "park izgleda katastrofično".

- Još s prednje strane s glavne ceste izgleda dobro, ali kada dođete sa stražnje strane, to je živi užas. Županija, odnosno bolnica nema novaca za to održavanje niti im to nisu prioriteti. Rodila se tu ideja da lokalna samouprava, odnosno Grad Novi Marof na neki način pokuša ući u tu priču. Mi smo se ponudili, no malo je sada problem kako do toga doći, jer unutra je bolnica, koja je živa ustanova, a na neki način to treba i fizički odvojiti.

Buduće šetalište?

Jenkač dodaje kako je cilj obnove ovog parka prenamjena u šetalište za same korisnike bolnice, ali i za građane i posjetitelje. 

- Treba oko dva milijuna kuna uložiti da samo popravite i posložite da nema opasnosti da nekome padne grana na glavu ili da u nekoj "grabetini" ne slomi nogu, a tamo ima rupa u koje može propasti i manji auto. Prvenstveno nam je želja urediti park i otvoriti ga za naše građane, posjetitelje pa i za korisnike bolnice. Prije 25 godina smo trenirali i karate u parku, ljudi su se tamo kretali. Sada je to sve ograđeno i pomalo podsjeća na Alcatraz.

 

Komentari