župan primio darivatelje krvi

eTV: Obilježavanje dana dobrovoljnih darivatelja krvi - upoznajte čovjeka koji je to učinio već 125 puta!

Objavljeno: 24.10.2016. 13:20

Foto: Petra Mlinarić

Povodom sutrašnjeg Dana dobrovoljnih davatelja krvi, 25. listopada, danas je u Maloj dvorani Županijske palače župan Predrag Štromar primio darivatelje krvi iz Društava Crvenog križa s područja Varaždinske županije.

Posebno se ističe Franci Pintarić, koji je počeo davati krv kao petnaestogodišnjak, da bi do sada dobrovoljno dao krv čak 125 puta čime je ujedno i darivatelj s najvećim brojem davanja.

Franci Pintarić može najviše dat krv do 4 puta godišnje, u periodu između davanja potreban je određeni razmak kako bi se tijelo odmorilo i organizam rekuperirao. 

O svojim počecima, ovaj vrijedni darivatelj kaže da je počeo na nagovor prijatelja, te je jednostavno pružio ruku, pretrpio prvotni ubod igle, dok se danas potpuno naviknuo i ne osjeća bol.

 - Dobro se osjećam, pun sam zdravlja, nije još bilo bolesti i samo neka tako ostane. Treba probati ići dati krv, treba pružiti ruku, ljudima treba pomoći i treba pomoći jedan drugome. - rekao je Pintarić.

Varaždinska županija je treća po broju darivatelja krvi, župan Predrag Štromar je istaknuo kako se Dan darivatelja krvi obilježava svake godine, razgovara se s onima koji su dali krv najviše puta, a onda se i preko medija potiče građane za dobrovoljno davanje krvi.

-  Izuzetno mi je drago da su naši ljudi svjesni toga da je važno dati krv i da se nekad, time može spasiti nečiji život.-  rekao je župan.

Nada Liber, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije zahvalila je dobrovoljnim darivateljima krvi istaknuvši kako je ovaj dan prilika da javnost sazna za darivatelje i za samu akciju. 

- Dok jedanput postane darivatelj, ako ga ne što ne spriječi, taj je zauvijek darivatelj! - izjavila je ravnateljica.

Doktorica Gordana Jaklin, voditelja Odjela za transfuzijsku mediciju varaždinske bolnice također je posebno zahvalila darivateljima krvi jer zahvaljujući njihovoj predanosti, bolnica uvijek ima dovoljne zalihe krvi za liječenje pacijenata.

Komentari