uzor - norveška

eTV - Bilić: Cilj je da simulator leta i sve drugo u 'Lori' centru koristi cijeli sjever

Objavljeno: 01.04.2024. 09:13

Zadnja izmjena: 01.04.2024. 09:13

Sutra će biti veliki dan za Grad Ludbreg. Svoja vrata otvorit će Regionalni znanstveni centar u STEM obrazovanju - Lori, a učenici će, između ostalog, imati prilike isprobati i prvi simulator leta na Sjeveru Hrvatske i prve Newtonove sobe.

Što će ovaj inovativni projekt napravljen po uzoru na Norvešku donijeti Gradu Ludbregu i cijelom sjeveru, pa tako i gospodarstvu, pitali smo gradonačelnika Dubravka Bilića.

- Pozicionirat će nas ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe kao jedini centar koji provodi ovakav način obrazovanja u osnovnim školama po principu norveškog modela Newtonovih soba. Upravo kroz Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju se nadamo uspjeti složiti održivost tako da djeca prije svega iz naše regije sjevera posjećuju ovaj centar, sudjeluju u obrazovanju na jedan novi način. Nakon nekog vremena uhodavanja ćemo se okrenuti prema cijeloj Hrvatskoj i na taj način možda i širiti iz Ludbrega ovu našu priču.

'Ako je to budućnost...'

Veliki broj gospodarstvenika svoje tvrtke smjestilo je u Ludbregu, a Bilić smatra kako je važno povezati i generalno obrazovanje s gospodarstvom.

- To je zapravo ključna komponenta obrazovanja, da obrazujete djecu za potrebe tržišta. Da se djeca ne obrazuju uzalud. Varaždinska županija jedna je od rijetkih u kojoj nema toga, dok recimo Karlovačka županija obrazuje gotovo 40 posto djece za nešto što neće moći raditi. Ukoliko je pilot drona nešto što će biti u budućnosti, trebamo brzo reagirati i ponuditi takav obrazovni proces. Stvari su vrlo jednsotavno, ali samo ih treba pratiti i netko treba uvijek imati viziju – naglasio je.

Komentari