varaždin na drugačiji način

eTV: Otvoren Festival letećih gitara - pogledajte što su time dobili ljubitelji rock glazbe!

Objavljeno: 06.10.2016. 19:56

Zadnja izmjena: 06.10.2016. 23:24

Foto: Sonja Ognjenović

Otvoren je Festival letećih gitara.  U Galerijskom centru u Uskoj ulici otvorena je izložba „Brzina svjetlosti“ na kojoj su izložene rock fotografije slavnog američkog fotografa Alana Messera. U Županijskoj palači otvorena je još jedna izložba pod nazivom „Rif, riječju i slikom“.

- Ovaj festival je jedna ideja koja dobiva svoj konkretni oblik, a "kuhalo se" dugi niz godina. Ne smijemo zaboraviti povijest i tradiciju glazbe u Varaždinu. Nadam se da će rasti iz godine u godinu i biti još jedna prepoznatljivost grada Varaždina - kazao je ravnatelj Galerijskog centra mr.sc. Ivan Mesek.

U Galerijskom centru su nas dočekale fotografije najvećih rock imena, među kojima svaki rocker ima barem jednog idola. Jim Morrison, John Lennon, Keith Richards, David Bowie, Alice Cooper, Elton John... To su samo neka od velikih imena rocka koja su se našla na zidu Galerijskog centra.

- Ono što mi želimo pokrenuti je da prezentiramo Varaždin na jedan drugačiji način. Želimo da Varaždin bude gitarska prijestolnica, ne samo Hrvatske, već i Europe i svijeta - objasnila je direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec.

 

U Županijskoj palači su nas dočekali beatnici, odnosno izložba njihovih autentičnih crteža. Od Lawrenca Ferlinghettija, Jerryja Garcie, preko Bob Dylana i Patti Smith - svih onih ličnosti koji su svojim stvaranjem i aktivizmom ustvari utjecali na rock glazbu u cjelosti. Pritom se moramo sjetiti koliko su imali utjecaja na npr. Beatlese i Rolling Stonese ili koliko je npr. Patti Smith utjecala na punkere.

Izložba pod nazivom „Rif, riječju i slikom“, s 80-ak memorabilija i osobnih posveta iz zbirke Dubrovčanina Voje Šindolića, nekadašnjeg glavnog urednika Đuboksa, prvog rock magazina u ovom dijelu Europe, vidno je oduševila prisutne zaljubljenike u rock, a na otvorenju je sve bez daha ostavio ponajbolji hrvatski jazz gitarist Darko Jurković Charlie.

 

Kako je sve skupa izgledalo, pogledajte u galeriji:

Komentari