temeljeno na istinitim događajima

eTV: Premijera dokumentarnog filma 'Ovčara - neispričana priča' održana je u Županijskoj palači

Objavljeno: 07.11.2016. 20:24

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u prepunoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana premijera dugometražnog animirano - dokumentarnog filma 'Ovčara - neispričana priča' redatelja Vladimira Andrića. 

Film se temelji na istinitim tragičnim događajima koji su se odvijali s 20. na 21. studeni 1991. godine kada je na poljoprivrednom dobru Ovčara i Grabovo ubijeno 276 osoba, svih generacija, napominje scenarist i predsjednik Nacionalnog sindikata policije, Nikola Kajkić.

Trebale su tri i pol godine da film ugleda svjetlo dana, a korištena su svjedočanstva hrvatskih preživjelih svjedoka koji su sudjelovali u masakru, te su njih troje pristali i govoriti u filmu.

Ovo je sada druga projekcija uopće, film je premijerno prikazan u Vukovaru. Na upit kako su autori odabrali Varaždin za sljedeću projekciju, scenarist odgovara kako su Grad Varaždin i Međimurje dali jako veliki doprinos u obrani Vukovara te je namjera bila da se na taj način oda počast i zahvalnost Varaždinu.

 - I sami znate da su hrvatski policajci koji su dolazili iz Varaždina i Međimurja na kraju bili i ostali zatočeni nakon pada Vukovara i prošli su sve koncentracijske logore, neki su prošli katarzu Ovčare, a neke se još traži. - rekao je scenarist.

Sljedeća projekcija filma će se održati 13. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

 

Komentari