međunarodni znanstveni skup

eTV: Znanstvenim skupom na Sveučilištu Sjever obilježava se 80. rođendan Milivoja Solara

Objavljeno: 21.10.2016. 14:54

Zadnja izmjena: 21.10.2016. 16:21

Foto: Luka Šalamun

Međunarodni znanstveni skup na Sveučilištu Sjever organiziran je povodom 80. rođendana akademika Milivoj Solara, počasnog građanina Koprivnice. Tema Znanstvenog skupa je "Jezik književnosti, znanosti i medija", a njome se željelo dovesti u vezu književnoteorijsko i književnopovijesno djelo i djelovanje Milivoja Solara s programima studija Sveučilišta Sjever koje djeluje u Koprivnici i Varaždinu.

- Sve ono što je akademik Solar napravio u području jezika i književnosti uistinu trebamo njegovati i smatram da bismo trebali započeti malo intenzivniji rad u znanstvenom pogledu - kazao je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr.sc. Marin Milković

Akademik Solar je svojim prisustvom i uvodnim predavanjem sudjelovao u otvorenju ovog skupa. Objasnio je da je svoj cijeli život posvetio književnosti te da nije vjerovao da će ga išta više iznenaditi, ali da se to upravo dogodilo sa sadašnjim stanjem u umjetnosti, odnosno utjecajem razvoja tehnologije:

- Prije desetak godina tu i tamo je netko imao mobitel, tu i tamo su radili kompjuteri, a što je danas, danas mobitele imaju svi. Danas, kad dođem na fakultet, svi kolege imaju kompjuter i gotovo da nemaju vremena razgovarati - kazao je akademik Solar.

Na taj je način objasnio svoju tezu kako se suvremeni eksponencijalni rast privrede, tehnologije i znanosti više neće moći nastaviti te da smo se našli u dobu kada se raspada tradicionalno uspostavljeni pojam umjetnosti. Tu se referirao na Kantovu estetiku, a smatra i da je danas kratkotrajna moda zamijenila ukus.

Osim akademika Solara, na skupu će danas i sutra govoriti mnoštvo predavača, a ovo je, prema najavama samo prvi u nizu sličnih skupova na Sveučilištu Sjever.

Milivoj Solar rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na FiIozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je jugoslavistiku i filozofiju te doktorirao s temom interpretacije književnog djela Frana Galovića. Na Odsjeku za komparativnu književnost istog fakulčteta kao asistent, docent, izvanredni i redoviti profesor radio je od 1963, sve do umirovljenja 2006. godine, a od 1987. do 1990. vršio je i dužnost ministra prosvjete i kulture. Nakon umirovljenja izabran je u počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus.

Komentari