do 5. prosinca

eTV/FOTO: OTVORENA IZLOŽBA TOČKA NA 'I' Nemir izražen minimalizmom umjetničkih radova

Objavljeno: 29.11.2016. 20:23

Zadnja izmjena: 29.11.2016. 20:24

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u varaždinskom Galerijskom centru otvorena izložba pod nazivom Točka na 'i' dvoje autora, Josipe Štefanec i Miroslava Pišonića. Sama po sebi izložba ne otkriva mnogo, no svojim izraženim minimalizom svakom posjetitelju pruža priliku da donese vlastito viđenje izloženih radova.

Josipa Štefanić u svom višegodišnjem stvaralaštvu koristi raznovrsne tekstile, te stoga i ne čudi simbolika u mnoštvu naslaganih kaputa na vješalici koji, prema riječima autorice, tako stvaraju oblik kugle.

Na neki način, kaputi naslagani na vješalicu simboliziraju i nagomilavanje, nelagodu kontakta na kontakt, a pritom asociraju na čekaonice, redove i dugotrajno čekanje.

Ovo je ujedno i prvo predstavljanje autorice varaždinskoj publici, a istodobno i premijerno predstavljanje umjetničkog rada.

Rad Miroslava Pišonića je nešto drugačije prirode, naime, autor u svojim radovima prednost daje ideji koju potom realizira u različitim tehnikama i materijalima.

Njegov rad je nastao 2011. godine, pritom su korištene dvije vrste tekstila, a na svojevrstan način spaja nespojivo. Bijeli tekstil je simbol mira, čistoće, sigurnosti, dok maskirni uzorak često simbolizira nemir, rat. Umjetnik tako svojim umjetničkim radom stvara jednu priču koja u sebi spaja pozitivno i negativno.

Posebno ističe kako rad priča svoju priču, svatko ima svoje viđenje izložaka, a autor ne želi svojom interpretacijom ograničiti individualno viđenje umjetničkog rada.

 

Komentari