važnost transparentnosti

eTV/FOTO: PREDAVANJE O ANTIKORUPCIJI Sudac Mrčela: 'Borba protiv korupcije počinje u vrtiću!'

Objavljeno: 08.12.2016. 13:51

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače održano predavanje o antikorupciji na temu 'Kako parlamentarci mogu spriječiti korupciju vlastitim primjerom', predavača Marina Mrčele, suca Vrhovnog suda i predsjednika Skupine zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO).

Marin Mrčela je istaknuo kako je korupcija uvijek zanimljiva svima jer je svuda ima i nema države bez korupcije, a na upit kakva je situacija u Hrvatskoj nadodao je da je naša situacija mnogo bolja nego što je to dojam, ali još uvijek ima mnogo stvari za popraviti.

Također se na predavanju obraćala pozornost na činjenicu kako o korupciji treba razgovarati, a najvažnija riječ što se tiče korupcije je transparentnost i zato je dobro da se o korupciji konstano raspravlja u javnosti jer onda će ljudi znati na što treba obratiti pozornost.

Prema jednom istraživanju Europske unije koje je provedeno u zemljama članicama, korupciji su najizloženije političke stranke, te je stoga potrebno mnogo raditi na borbi protiv korupcije, a predavanja poput današnjeg su jedan mali dio tog mozika.

Vezano uz pravne mehanizme države, Mrčela smatra kako i tu ima puno mjesta za napredak, a sudski postupci dugo traju zato jer se moraju voditi po zakonu.

Predavanje je održano povodom obilježavanja sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca.

 

 

Komentari