Drugi dan posjeta

eTV/FOTO Predsjednica u Ludbregu s načelnicima i gradonačelnicima o lokalnim problemima, a potom u Toplicama

Objavljeno: 14.12.2016. 17:54

Zadnja izmjena: 14.12.2016. 17:55

Danas se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Ludbregu susrela s načelnicima općina i gradonačelnicima, da bi potom posjetila Varaždinske Toplice i hotel Minervu.

Susret s predstavnicima lokalnih uprava odigrao se u dvorcu Batthyany i trajao je oko 30 minuta, koje je predsjednica ocijenila pozitivnim. U izjavi za medije po završetku sjednice predsjednica je istaknula nekoliko točaka o kojima se uspjelo porazgovarati unutar tako kratkog vremena.

'Mnogi projekti stoje'

Predsjednica je izjavila da razumije interes lokalnih zajednica zbog kompenzacijskih mjera kojima se trebaju smanjiti financijske posljedice porezne reforme. Izrazila je nadu da će se iznaći rješenje

- Činjenica je da u mnogim mjestima u Varaždinskoj županiji stoje projekti izgradnje vrtića i škola, jer nema novaca i zbog toga dolazi do odljeva stanovništva i negativne demografske slike. - ukazala je predsjednica na ključni problem lokalnih jedinica u našem kraju.

Navela je i da se razgovaralo o problemu državne imovine, zatim o nepravednom indeksu razvijenosti po kojemu naše lokalne jedinice imaju veći stupanj razvijenosti no što to stvarno stoji. Govorilo se i o EU fondovima, gdje je predsjednica izrazila da će Vlada aktivnije krenuti s natječajima, a i mogućnostima lokalnog turizma.

 'Bolje dan na terenu nego mjeseci u uredu'

Predsjednica je ocijenila svoj dvodnevni posjet našoj županiji kao jako dobar, jer dan na terenu vrijedi puno više nego mjeseci provedeni u uredu.

- I kao što sam rekla o svemu ću ovome razgovarati s predsjednikom Vlade i s predsjednikom Sabora, tako da već sada imamo jedan sustav mjera da se krene naprijed u rješavanju problema lokalnih sredina. - obećala je predsjednica sa svoje strane.

 

'Moram vjerovati da neće biti udara na proračune'

Svoj komentar dao je i domaćin susreta, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. On je, kao što je već bio obećao, za ručkom razgovarao s predsjednicom o konkretnim problemima gradova i općina u našoj županiji.

- Moram vjerovati da će kompenzacijske mjere koje je ova Vlada pripremila zaživjeti i da nećemo osjetiti značajan financijski udar na naše proračune, jer su to proračuni naših građane. - izrazio je svoj umjereni optimizam gradonačelnik Bilić.

U svojem obilasku Varaždinske županije, drugog radnog dana kako je izmjestila ured u Varaždin, predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Varaždinske Toplice i hotel Minervu. Predsjednica se zadržala u polusatnom druženju s predstavnicima gradske vlasti, predvođene gradonačelnicom Gorankom Štefanić, te topličkim gospodarstvenicima i okupljenim građanima. Pozdravljajući predsjednicu Štefanić je naglasila da je ovo već drugi njen dolazak u Varaždinske Toplice u manje od godinu dana.

Drugi posjet Toplicama u zadnjih par mjeseci

Iako je predsjednica došla u Toplice svega nekoliko mjeseci nakon posljednjeg posjeta, u hotelu Minerva su je uz gradske dužnosnike dočekali i brojni građani. 

– Svima vama želim jako puno uspjeha u radu, u razvoju kontinentalnog turizma kojeg smo se danas dotakli u našim razgovorima s načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije – izjavila je predsjednica Kitarović, nakon čega je ukratko razgovarala s topličkim gospodarstvenicima.

Dodajmo i da je prije dolaska u Varaždinske Toplice predsjednica posjetila Osnovnu školu Svibovec i izložbu ratnih fotografija "Junaci hrvatske slobode 1990.-1996." u organizaciji Udruge SJP PU varaždinske "Roda". Taj su kratki posjet jučer predlagali branitelji na sastanku s predsjednicom i ona je uvažila njihovu molbu.

 

Komentari