čestitamo svim vjernicima

Evo gdje sve danas možete proslaviti blagdan Velike Gospe

Objavljeno: 15.08.2017. 09:33

Zadnja izmjena: 15.08.2017. 09:34

Foto: Arhiva

Danas je za sve katoličke vjernike - koji čine ogromnu većinu u našem kraju - blagdan Velike Gospe. Sve su crkve već održale svoje jutarnje mise, a ovdje navodimo neke od glavnih događaja koji čekaju sve one koji provesti ovaj dan u blagdanskom duhu.

Već samim svojim imenom - katedrala uznesenja Marijina na nebo - varaždinska središnja crkva i sjedište biskupije jasno naznačuje da je ovo za nju poseban blagdan. Tako se danas održavaju mise po 7.30, 9, 11 i 19 sati. No, posebno svečano bit će danas u Biškupcu, koji već dugi niz godina slavi ovaj blagdan. Tamo se mise danas održavaju u 7, 9, 11 i 18 sati - središnju misu na otvorenom u 11 sati služit će biskup Josip Mrzljak. Tamo se, kako već priliči, organizira i veliko proštenje.

Bednja je također mjesto gdje se posebno slavi blagdan Velike Gospe. Održana je već misa u 8 ujutro, a središnji događaj počinje u 10.15, kada će se na prostoru ispred Osnovne škole u Bednji formirati se svečana povorka koja će uz pjevanje marijanskih pjesama, krenuti prema župnoj crkvi. Uz mještane i hodočasnike odjevene u tradicionalne starinske nošnje bednjanskoga kraja, u povorci će biti i razni KUD-ovi, a u 11 sati svečanu koncelebriranu misu predvoditi vlč. Tomislav Leskovar. I tamo se, kao i obično, organizira veliko proštenje.

A za one koji vole za ovaj blagdan malo više hodati, organizirano je pješačenje prema kapelici Uznesenja Marijina u Križanču, na uzvisini iznad Cestice. I tamo će biti procesija u 10.30 i središnja misa u 11 sati. Nakon toga do 14 sati slijedi odmor i druženje hodočasnika kod vatrogasnog doma DVD-a Gradišće. Povratak u Radovec - odakle je cijelo pješačenje već krenulo - planira se za 16 sati.

Komentari