integracija

Evo kako će se povezati sve vrste prometa u Ludbregu i okolnim naseljima

Inicijativa je krenula iz Ludbrega jer područje ima na raspolaganju željeznicu, županijski linijski autobusni prijevoz te građani koriste bicikle u velikoj mjeri, no ti sustavi nisu povezani na način da jedan drugoga nadopunjuju, odnosno treba ih povezati... 
Objavljeno: 10.03.2022. 09:29

Zadnja izmjena: 10.03.2022. 09:29

Počinje izrada studije održivog prometnog sustava na području grada Ludbrega te okolnih općina - Martijanec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ.

Naime, inicijativa za početak provedbe plana krenula je iz Ludbrega jer, kako navode iz Grada, to je područje gospodarski razvijeno i radno intenzivno, a potrebe za javim prijevozom su značajne. Područje ima na raspolaganju željeznicu, županijski linijski autobusni prijevoz te građani koriste bicikle u velikoj mjeri, no ti sustavi nisu povezani na način da jedan drugoga nadopunjuju, odnosno treba ih povezati. 

Suvremeni javni i urbani regionalni prijevoz putnika bazira se na principu "jedna karta za sve oblike prijevoza", odnosno za autobuse, tramvaje, željeznicu, podzemnu željeznicu i dio je modela integriranog prijevoza putnika. 

- Javni prijevoz mora biti dostupan svima, uvijek i svugdje, i mora biti cjenovno prihvatljiv, što znači da se prijevozne karte subvencioniraju novcem iz proračuna RH, županija, gradova i općina. To se, u konačnici, višestruko vraća zajednici kroz povećani gospodarski rast i kvalitetu života građana. Javni prijevoz, pješaćenje i bicikliranje međusobno se nadopunjuju i zajedno stvaraju pozitivnu spiralu održivog i učinkovitog prometnog sustava - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ankete među građanima

Nositelj izrade navedene studije je Savez za željeznicu, a studiju financiraju Grad Ludbreg te općine Martijanec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ iz vlastitih proračuna. Anketa među građanima i brojanje prometa provodit će se tijekom ovog ožujka, a završetak studije očekuje se početkom lipnja ove godine. 

Komentari