Škvarić sazvao sastanak

Evo kako se misli riješiti problem vodnih usluga u pojedinim lokalnim vodovodima u Lepoglavi

Grad Lepoglava

Objavljeno: 14.07.2016. 16:11

Zadnja izmjena: 14.07.2016. 16:23

Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić sazvao je sastanak s predstavnicima 21 lokalnog vodovoda na kojem je tražio mišljenja, stavove i prijedloge vezane za rješavanje problema kvalitete vode u pojedinim lokalnim vodovodima.

Naime, analiza je pokazala neispravnost vode za ljudsku uporabu, a Hrvatske vode su, zbog neriješenog statusa pružanja vodnih usluga na području grada Lepoglave, do daljnjeg otkazale investicije oko izgradnje vodovodnog i kanalizacijskog sustava i projekt Aglomeracija Lepoglava.

Predstavnici lokalnih vodovoda obavijestili su da su je izvršeno čišćenje i kloriranje vodospremnika i da su rezultati analiza potom pokazali da je voda ponovno ispravna za ljudsku uporabu.

"Značajan iskorak Lepoglavske Vesi"

– I dok u pojedinim lokalnim vodovodima problem predstavlja naknada u iznosu od 100 kuna na godišnjoj razini, neki su napravili značajan iskorak kao što je Vodovodni odbor Lepoglavska Ves, koji ima 320 priključenih kućanstava, u kojem je prije četiri godine povećan iznos naknade na 600 kuna. – ističu iz Grada Lepoglave.

– Problemi nastaju kad se ti vodovodi zatvore zbog radova na održavanju ili čišćenju sustava jer je u tim trenucima potrebno građanima osigurati pitku vodu. Nama u Gradu potrebna je garancija da su ti vodovodi u budućnosti održivi. – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić na sastanku na kojem je nazočio i njegov zamjenik Hrvoje Kovač.

Problem lokalnih vodovoda predstavlja i njihova starost budući da su građeni 70-tih godina prošlog stoljeća iz nužde i želje građana da u svoja domaćinstva dovedu pitku vodu.

2020. penali za neriješenu odvodnju

Protekle je godine završena jedna od pet planiranih faza izgradnje kanalizacijskog sustava za područje šireg centra Lepoglave vrijedna 8.5 milijuna kuna. Riječ je o investiciji Hrvatskih voda, koje su za njenu realizaciju osigurale 90 posto potrebnih sredstava. Ove je godine taj projekt trebao biti nastavljen, no obustavljen je, zbog čega je zaustavljen i projekt aglomeracije Lepoglava, koji bi se trebao realizirati sredstvima Europske unije.

– Ne pronađemo li rješenje, investicije Hrvatskih voda bit će zaustavljene do daljnjeg i morat ćemo čekati neke druge cikluse investiranja. Pritom moramo znati da od 2020. godine počinje naplata penala onim jedinicama lokalne samouprave koje nemaju riješen sustav odvodnje na svom području. – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Četiri moguća rješenja...

Dakle, u zaključku sastanka navedena su četiri moguća rješenja problema o kojima će, naglasili su predstavnici lokalnih vodovoda, u konačnici odlučivati građani:

  • Prvi je da nevezano za lokalne vodovode ovlašteni distributer izgradi svoj sustav kao u Kameničkom Podgorju i omogući građanima da se na njega priključe. Pri tom je zatraženo da se smanje cijene priključka.
  • Drugi je prijedlog da distributeri priključe svoj sustav na postojeće sustave lokalnih vodovoda.
  • Treći je prijedlog da ovlašteni distributeri preuzmu lokalne vodovode, da s njim upravljaju i da ih održavaju.
  • Četvrti je prijedlog da sve ostane po starom i da se prihvate posljedice koje iz toga proizlaze.

Komentari