učenici u prijestolnici EU

Učenici Druge gimnazije u Briselu snimali film i raspravljali s Alojzom Peterleom

Objavljeno: 05.03.2017. 16:25

Zadnja izmjena: 05.03.2017. 16:27

Prekjučer su se iz Brisela vratili učenici varaždinske Druge gimnazije koji su pet dana proveli u prijestolnici EU zbog snimanja dokumentarnog filma s temom utjecaja EU parlamenta na lokalnu razinu.

Zajedno s našim učenicima - koje je predvodila ravnateljica Zdravka Grđan - bili su i učenici iz jedne mađarske gimnazije i tri škole iz Slovenije. S obzirom da je tema Druge gimnazije Varaždin međususjedska suradnja Hrvatske i Slovenije, naši su učenici dobili za zadaću postaviti 25 pitanja veteranu slovenske političke scene Alojzu Peterleu. Informacijma iz prve ruke našim je gimnazijalcima pomogla i hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Uskoro kraj snimanja

Učenici su prije samog odlaska u Europski parlament prošli audiciju te predavanja i radionicu vezanu uz tehnike snimanja. Dio  projekta, odnosno snimanja već je odrađen na području grada Varaždina i okolice. U fokusu snimanja su sami učenici, odnosno njihove izvanškolske aktivnosti koje se tiču raznih sportova i glazbe.

Posebno je zanimljiva bila priredba prilikom obilježavanje Slovenskog kulturnog praznika, odnosno Prešernova dana. U neformalnom dijelu razgledao se Parlamentarium, multimedijski prostor u kojem svatko na svojem jeziku može saznati sve o nastanku i razvoju Europske unije, zatim Atomium, jedan od gradskih simbola i mnoge druge znamenitosti. Premijera dokumentarnog filma kao i završnica projekta očekuje se u lipnju 2017. godine.

Komentari