GRAD LEPOGLAVA

Foto - Evo tko je u Lepoglavi pripremio najbolji Kumičin tikvenjak

Objavljeno: 13.09.2021. 18:21

Zadnja izmjena: 13.09.2021. 18:22

Njegujući vlastitu tradiciju, pa tako i onu kulinarsku, u okviru 25. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održano natjecanje u pripremi štrukli od tikve i sira – Kumičin tikvenjak.

Generacijama se ova delicija priprema i u domaćinstvima lepoglavskog kraja i nezaobilazan je dio njegove kulinarske tradicije predstavljene ovom prigodom. Natjecanje je održano u dvije kategorije – u pripremi tikvenjaka od sira i tikvi te u pripremi štrukli po izboru. Najviše natjecatelja, ne samo žena već i muškarca, bilo je u prvoj kategoriji.

Ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrsni kuhari – Damir Crleni, prvi državni prvak u kuharstvu; Ljiljana Sedlanić, šefica kuhinje Hotela Trakošćan i Grozdana Bohorč, stručni učitelj kuharstva. Nakon kušanja svih na natjecanje prijavljenih tikvenjaka, najboljim su proglasili onaj Verice Koščec kojoj je pripala pobjednička lenta i prigodna nagrada. Drugo je mjesto sa svojim tikvenjakom osvojila Kristina Dubovečak Držaić, a treće Marica Držaić kojima su također pripale lente i prigodne nagrade.

Zbog izbora koji, prema riječima članova ocjenjivačkog povjerenstva, nije bio jednostavan s obzirom na to da su odlučivale sitnice i nijanse, dodijeljena je i utješna nagrada koja je pripala Barici Breški. U kategoriji štrukli po izboru najboljim su, u konkurenciji devet štrukli, proglašene štrukle koje je pripremila Marica Držaić. Drugo je mjesto pripalo štruklima Sonje Škvarić, a treće štruklima Mirjane Zbodulja. I u ovoj su kategoriji najboljima podijeljene lente i nagrade, a također je dodijeljena i utješna nagrada koja pripala Blaženki Vresk. Nagrade je dobitnicama uručio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Komentari