Evo zašto sutra mještani mirnog Horvatskog organiziraju prosvjed pred farmom peradi

Objavljeno: 28.03.2017. 18:25

Zadnja izmjena: 28.03.2017. 18:28

Foto: Željko Porobija

Stanovnici mirnog ivanečkog mjesta Horvatsko namjeravaju sutra u 16 sati organizirati mirni prosvjed pred farmom peradi "Petrinjak" koja se nalazi u njihovom mjestu. Posjetili smo ih kako bi saznali što ih nagoni na ovakav čin.

Radi se o farmi u vlasništvu privatnog obrta koji - kako nam je objasnio organizator prosvjeda Tomica Solina - radi kao kooperant Vindije. Prema njegovim riječima i dokumentaciji koju nam je priložio, probleme su prijavili još 2014. i državnom inspektoratu i Gradu Ivancu, ali dosad nije pronađeno zadovoljavajuće rješenje. 

- Zamislite da svako jutro kad izađete iz svojeg doma osjetite užasan smrad, da ne možete otvoriti prozore da provjetrite svoj dom, jer će Vam se u protivnom ispuniti smradom i prašinom od izmeta pilića. Zamislite da ne možete staviti na balkon rublje na sušenje. Zamislite da imate razbacane mrtve piliće oko svojeg doma, koje razvlače divlje životinje. Zamislite da su Vam nosnice zaštopane svaki dan u posljednjih nekoliko godina od reakcije na čestice prašine. Zamislite da Vaša djeca žive u takvom domu. - navodi Solina razloge prosvjeda, nadodajući kako više nemaju drugog izbora. Prijavu protiv peradarske farme potpisalo je 62 stanovnika mjesta koje ima nekih 140 stanovnika.

Komentari