martinje u vinici

Dođite 12. studenog na krštenje viničkog mošta i prebogatu ponudu domaćih delicija

Objavljeno: 03.11.2017. 17:22

Zadnja izmjena: 03.11.2017. 18:01

Kako bi se dostojno obilježio blagdan krštenja mošta, a sve u cilju očuvanja tradicije i oživljavanja starih običaja, Općina Vinica i ove godine organizira manifestaciju 'Martinje – krštenje mošta u Vinici' koja će se održati u nedjelju 12. studenog, a fešta započinje u 14 sati.         

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Tako su vinogradari iz udruge 'Vinea' preuzeli obvezu osiguranja dovoljnih količine mošta i vina dok su članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi za pečenje kestena koje su u dovoljnim količinama prikupili djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova.

Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, zatim Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja, koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama te članice Zajednice žena 'Katarina Zrinski' godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipići, kiflice i sl.

Tu su i branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica koji ove godine pripremaju grah sa špekom i kobasicama dok će se ribiči iz ŠRK Vinica okušati u pripremanju fiš paprikaša, a lovci iz Lovačke udruge 'Opeka' zaduženi su za gulaš. No to nije sve jer će članovi NK 'Vinica' i KK 'Vinica' pripremati kotlovinu, a članovi Udruge za šport i rekreaciju 'Kapla' prisutne će počastiti 'krumpirom v lončeku.'

Osim toga svi posjetitelji moći će razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica 'Fijolica', djeca iz Dječjeg vrtića 'Sreća' te učenici iz školske zadruge 'Vrčeki.'  

       

      

 

 

Komentari