Finska znanja iz nanotehnologije primjenjiva u Novom Marofu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 14.05.2012. 17:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Realizacija projekta „Centar izvrsnosti za mikroelektromehaničke sustave i napredne poluvodičke materijale“ koji bi se gradio u Novom Marofu, vrijednog oko 300 milijuna kuna, ovih se dana nastavlja studijskim posjetom Finskoj.

Naime, s ciljem povezivanja s finskim stručnjacima iz područja nanotehnologije uspostavljen je kontakt s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Finskoj pa trenutno četveročlana delegacija, odnosno predstavnici Varaždinske županije, Grada Novog Marofa, AZRA-e i FER-a, boravi u studijskom posjetu Finskoj gdje će održati brojne sastanke te posjetiti niz finskih institucija.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu dr.sc. Dubravko Babić, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikola Kučiš i zamjenik gradonačelnika Grada Novog Marofa Marijan Kopjar tako danas i sutra imaju priliku detaljno predstaviti svoje projekte i planove.

>>U Novom Marofu žele izgraditi centar za nanotehnologiju

Predstavit će ih na sastancima u finskom Ministarstvu vanjskih poslova, a onda i tijekom posjeta brojnim institucijama.

Naša će se delegacija u Ministarstvu sastati s finskom nacionalnom koordinatoricom za twinning i TAIEX programe, s obzirom da je Finska do sada s Hrvatskom imala ukupno 14 twinning programa, te smo im vodeći twinning partner nakon Estonije.

Kako će na sastanku biti i predstavnici Ministarstava gospodarstva i znanosti koji su nadležni za poduzetništvo, mala i srednja poduzeća te inovacije i visoke tehnologije, bit će to prilika da se predlože i rasprave konkretne projektne ideje koje bi Varaždinska županija mogla pokrenuti u suradnji s finskom stranom, obzirom na njeno značajno korisno iskustvo u provođenju projekata s drugim zemljama.

Za potrebe realizacije projekta 'Centar izvrsnosti za mikroelektromehaničke sustave i napredne poluvodičke materijale', naša će delegacija također posjetiti i sjedište finskog nacionalnog nanotehnološkog klastera te jedan od vodećih tehnoloških centara u Helsinkiju.

Posjetit će i grad Espoo gdje su sjedišta vodećih finskih high-tech tvrtki, a sve kako bi se upoznali s njihovim iskustvom u koncipiranju znanstveno-tehnoloških parkova.

Posjet završava posjetom vodećoj nordijskoj tvrtki za izgradnju i vođenje tehnoloških parkova 'Technopolis', u okviru čijeg je obilaska predviđeno da finska strana primarno predstavi svoj model poticanja izgradnje i upravljanja znanstvenim i tehnološkim parkovima te prenese svoje iskustvo u poticanju malog i srednjeg poduzetništva u području visokih tehnologija, posebno ICT-a.

Komentari