FOI primio međunarodni ESG certifikat: Među 11 najboljih u Hrvatskoj

Objavljeno: 21.07.2014. 12:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu jedan je od 11 visokih učilišta u Hrvatskoj koja su primila međunarodni ESG certifikat sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju.

Od 120 visokih učilišta, koliko ih ima u Hrvatskoj, prema dobivenom certifikatu samo njih 11 kvalitetom je na razini eurospkih standarda.

Certifikate je prvi put dodijelila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kao potvrdu da su zadovoljili kriterije i postigli za studente učinkovit, razvijen i funkcionalan sustav obrazovanja.

- Ovaj certifikat i nije neka novost za Fakultet organizacije i informatike. Vanjska nezavisna periodična prosudba sustava osiguravanja kvalitete već je provedena na našem fakultetu 2011. godine i 2012. bili smo među svega pet fakulteta koji su dobili certifikat, na što smo iznimno ponosni. U tom povjerenstvu sjede i profesori iz inozemstva, Njemačke i Slovenije, koji daju svoje mišljenje. Da su kvalitetu prepoznali i naši studenti, govori podatak da već na ovogodišnjim ljetnim upisima imamo popunjene kapacitete - istaknuo je Zlatko Erjavec, prodekan za nastavu Fakulteta organizacije i informatike.

Na listi kvalitetnih našli su se Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veleučilište u Rijeci, Veleučilište VERN’, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Visoko učilište Algebra - visoka škola za primijenjeno računarstvo.

Prema provedenim postupcima vanjske prosudbe prikupljenima na nacionalnoj razini vidljivo je da svega jedna desetina visokih učilišta ispunjava uvjete za dodjelu certifikata.

Postupak propisan međunarodnim dokumentima prilično je zahtjevan i uključuje, među ostalim, fazu praćenja zadanih preporuka za poboljšanje kvalitete u trajanju od šest mjeseci. U nizu kriterija su i osiguravanje financijske stabilnosti i neovisnosti, ulaganje u edukaciju kadra, kreiranje novih trendova, a ocjenjuje se i kvaliteta dijaloga, dobre komunikacije.

Certifikat se izdaje na rok od pet godina, a visoka učilišta koja nisu ispunila kriterije mogu očekivati novu vanjsku prosudbu za 18 mjeseci.

 

Komentari