DONACIJE

FOI se priključio izradi i doniranju 3D printanih vizira za medicinsko osoblje

Objavljeno: 30.03.2020. 18:04

Zadnja izmjena: 30.03.2020. 18:18

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu priključio se akciji 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja, koju na nacionalnoj razini koordinira Hrvatski studentski zbor.

FOI je tako iskoristio svu raspoloživu tehnologiju FOI-jevog Internet of Things laboratorija pod vodstvom doc. dr. sc. Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koje kao zaštitne maske koristi medicinsko osoblje. Naime, takve maske susprežu bilo kakvu vrstu kapljične transmisije i na taj način pomažu u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom (COVID-19).

- Na taj smo način pokazali da njegujemo socijalnu osjetljivost među građanima, a posebno među akademskom zajednicom, što je ujedno i jedan od stupova akademskog djelovanja, a to je društveno djelovanje. Izrazito je važno u ovim otegotnim životnim okolnostima pokazati solidarnost na svim razinama i ako je moguće pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnije. FOI je odmah ovdje prepoznao svoju ulogu i rado smo se uključili u ovu akciju, uspješno koordiniranu na razini cijele Hrvatske, istaknula je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI u ovom trenutku raspolaže s ukupno pet 3D printera te u 10 sati neprekidnog rada FOI može proizvesti 50 komada 3D printanih zaštitnih vizira. Docentu Tomašu su se u ovom procesu priključili i neki drugi asistenti i profesori s Fakulteta organizacije i informatike, stoga je moguće da će FOI moći proizvesti još i više.

- Do sada su viziri distribuirani pedijatrijskim ambulantama i ambulantama opće prakse u Varaždinu i Koprivnici, čime zapravo opskrbljujemo zdravstvene ustanove ne samo u našem gradu, već i široj okolici. Sada nam je cilj proizvesti dovoljno zaštitnih vizira za sve pedijatre te liječnike dentalne medicine na području Varaždinske županije, a interes su iskazale i Ljekarne Varaždinske županije, poručila je dekanica Begičević Ređep te dodala da FOI vizire ne prodaje, već ih isključivo donira potrebitima, stoga svi koji su u potrebi i željeli bi primiti ovakvu donaciju trebaju se javiti FOI-ju na mail [email protected].

Ovom prilikom u FOI se zahvaljuju svima koji su donacijom materijala -  sirovine za 3D print i plastike za vizire, kao i posudbom 3D printera - pomogli i omogućili da još više ovih zaštitnih vizira bude isprintano.

Komentari