Ples i pjesma

Foto - 300-tinjak djece i mladih na 9. Smotri dječjih folklornih skupina Varaždinske županije

Objavljeno: 01.05.2023. 10:13

Zadnja izmjena: 01.05.2023. 10:18

Ples, pjesma i veliko veselje zavladali su u nedjelju dvoranom OŠ Vladimir Nazor u Svetom Iliji, a kako i ne bi kad je tamo održana 9. Smotra dječjih folklornih skupina Varaždinske županije.

Okupilo se 300-tinjak djece i mladih. Smotru su organizirali Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD Beletinec, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Varaždinske županije i Općine Sveti Ilija. Nastupilo je 11 dječjih skupina iz devet kulturno-umjetničkih društva: KUD Beletinec, KUD "Mak" Trnovec (dvije grupe), KUD "Klaruš" Maruševec (dvije grupe), Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD "Marof" Novi Marof, KUD "Ježek" Beretinec, KUD Vidovec, KUD "Ljuba voda" Ljubeščica i Dječje folklorno društvo "Sončece" Varaždin.

Pobjednici Smotre su DFD "Sončece" koji će time predstavljati Varaždinsku županiju na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini u listopadu ove godine. Starija dječja grupa KUD-a "Klaruš" izabrana je za nastup na Dječjim vinkovačkim jesenima, na Brodsko kolo - dječju smotru "Igra kolo maleno" ide KUD Beletinec, a na Đakovačkim vezovima - Malim vezovima nastupit će KUD "Mak" Trnovec - stariji uzrast.

- Naša Zajednica kulturno-umjetničkih udruga osnovana je 29. travnja 2003. godine, pa je ovo odlična prilika da im čestitamo 20. rođendan. Čestitam i svim malim folklorašima, na koje smo jako ponosni, posebno zato što se u svoje slobodno vrijeme bave upravo folkorom. Zahvaljujemo i voditeljima te svima koji su ih pripremali za nastup. Uživali smo u njihovim izvedbama plesova i pjesama koje su nekad plesali i pjevali njihovi, ali i naše bake i djedovi. Vjerujem da im bavljenje folklorom čini zadovoljstvo i radost, a za sve nas je važno što time čuvaju naše običaje i tradiciju - rekao je župan Anđelko Stričak.

Komentari