radionica 'ususret uskrsu'

FOTO Vinički učenici saznali su kako se prave pisanice na starinski načn

Objavljeno: 29.03.2018. 12:56

Zadnja izmjena: 29.03.2018. 13:07

Danas je u Viničkoj tradicijskoj kući održana poučna, prigodna radionica 'Ususret Uskrsu' kao dio projekta 'DETOX- Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine' koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020, a sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Uz  blagdane su vezani brojni narodni običaji koji se često razlikuju od kraja do kraja. Nažalost običaji koji su dio povijesnog, kuturnog i etnološkog nasljeđa i koji su stoljećima bili prisutni u narodu,  polako izumiru. Stoga je cilj radionica planiranih u sklopu projekta DETOX prikazati mladima što više običaja i oteti ih zaboravu. 

Na ovoj uskršnjoj radionici prikazivalo se tradicionalno ukrašavanje pisanica od ljusaka crvenog luka što je bilo zanimljivo djeci OŠ Vinica koji su se i sami okušali u stvaranju pisanica i nastanku zanimljivih otisaka od proljetnog cvijeća i listića. Ovu zanimljivu tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja djeci je pokazala gospođa Anica Hrnčić, a pomagale su joj učiteljice OŠ Vinica i v.d. ravnateljica Mirjana Jambriško koja je ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica.

Osim ukrašavanja pisanica, gospođa Anica pokazala je i kako se pravi bidra, tradicionalni kolač koji se često pekao za Uskrs, a to je posebno bilo interesantno učenicima SŠ Arboretum Opeka, kuharski smjer i njihovim nastavnicima.

Na ovoj radionici se moglo puno naučiti, a ujedno je to bila i prilika za druženje, razmjenjivanje iskustva i prisjećanje uspomena iz djetinjstva starijih sudionika radionice.

Osim osnovnoškolaca i srednjoškolaca, njihovih učiteljica i nastavnika, radionici su prisustvovali i predstavnici udruga s područja Općine Vinica: Čuvarice narodnih običaja iz G. Ladanja, Udruga umirovljenika,  Udruga vinogradara Vinea Vinica, predstavnica projektnog partnera Gradskog muzeja Varaždin Nataša Mihinjač, a sudionike radionice došao je pozdraviti i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

 

Komentari