milijunski projekt

FOTO Održane radionice „Solidarnost u vrijeme velikih nesreća i katastrofa nastalih pod utjecajem klimatskih promjena„

Objavljeno: 20.04.2018. 12:34

Zadnja izmjena: 20.04.2018. 12:44

Kako radioamateri mogu pomoći u slučaju da zakažu uobičajeni sustavi komunikacije, koji je odgovor medicine na velike nesreće, a što može učiniti Crveni križ, bile su samo neke od tema radionice „Solidarnost u vrijeme velikih nesreća i katastrofa nastalih pod utjecajem klimatskih promjena„.

Radionica je održana u Varaždinu u četvrtak, 19. travnja u sklopu projekta SOLICRIS - Solidarity and citizens involvement network for crisis prevention and management of municipalities and regions in a volatile and dynamic Europe, vrijednog nešto više od milijun kuna, a financira se kroz program Europa za građane. U vježbu je bilo uključeno više od 500 ljudi i 200 spašavatelja. 

- Varaždinska županija je, uz institucije iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Italije, Srbije i BiH, partner u ovome projektu, čiji je nositelj Ured štajerske Vlade. Imali smo čast organizirati prvu u nizu radionica na kojima će sudjelovati niz stručnjaka. Cilj je da se podigne svijest o važnosti solidarnosti u vrijeme velikih nesreća i katastrofa, i to između političke vlasti, nevladinih organizacija i građana. Također, želimo poslati poruku o važnosti volontera, jer su upravo oni temelj solidarnosti u kriznim vremenima – rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana 

Poplave, potresi, klizišta i opasne tvari najviše ugrožavaju županiju

Napomenuo je da su poplave, prometne nesreće s opasnim tvarima, potresi i klizanje tla opasnosti koje najviše ugrožavaju Varaždinsku županiju, a slične prirodne i tehničko-tehnološke opasnosti prijete i drugim dijelovima Hrvatske, ali i susjedima iz Austrije, Slovenije, Italije Mađarske, BiH i Srbije. 

Prijavitelj i nositelj projekta SOLICRIS je Ured štajerske Vlade, a Varaždinska županija u projektu sudjeluje kao partner s Akademijom Graz, Skupnosti občin Slovenije, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, Gradom Šabcom iz Srbije, Unione Territoriale Intercomunale Della Carnia iz Italije i županijom Vas iz Mađarske.

 

Komentari