u cargovcu

FOTO: Zdravije, a jednako ukusno - kod Gordane možete kupiti slastice i kolače bez glutena

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.05.2019. 08:30

Zadnja izmjena: 12.05.2019. 08:33

Gordane Kušar iz Cargovca vlasnica je obrta za proizvodnju torta, slastica, peciva i tjestenina bez glutena, a kako kaže, glavni okidač za pokretanje ovoga posla bila je njezina intolerancija na gluten, ali i bolest njezinog sina koji boluje od celijakije.

Kako nam priča Gordana, cijeli život gleda kako je njezino dijete zakinuto za normalnu hranu koju jedu druga djeca, a i prehrana za sve koji imaju intoleranciju na ovu namirnicu užasno je skupa.- Za puno autoimunih bolesti izuzetno je važna bezglutenska prehrana jer ona ipak daje olakšanje probavnom sustavu i da se taj gluten ne lijepi za crijeva - govori nam Gordana.

Iako su bezglutenske slastice skuplje nego oblični kolači, objašnjava nam kako kila brašna kojeg kupuje u ljekarni stoji 29 kuna. - Iz tog brašna radim sve: kruh, peciva, kolače, pizze, razne keksiće, pite od prhkog tijesta, štrukle - govori nam Gordana i dodaje kako se kolači okusom uopće ne razlikuju od kolača koji sadrže glute, ali je izrada puno zahtjevnija i puno skuplja.

Na pitanje zašto osim kolača bez glutena ne peče i kolače s glutenom odgovara kako se nikako proizvodnja ne smije odvijati u istim prostorijama jer to opasno za ljude koji su izuzetno intoleranti na gluten. Što se pak ponude tiče, naručiti možete sve što vam srce poželi: od čokolade, ferrero, voćne ili rafaelo torte, sve do kremšnita i suhih kolača.

 

Komentari