u čast velikog pjesnika

FOTO: 40. GODINA SMRTI GUSTAVA KRKLECA Maruševčani odali počast svom najpoznatijem sumještaninu

Objavljeno: 27.10.2017. 08:48

Zadnja izmjena: 27.10.2017. 08:48

Ovih dana - točnije, 30. listopada - navršava se 40 godina od smrti jednog od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća Gustava Krkleca. Premda igrom okolnosti rođenog u Udbinji kod Karlovca, Krklec je zapravo bio Maruševčanin, čija obiteljska kuća i danas stoji u centru mjesta.

Maruševčani se Krkleca često sjete, svake godine se održava i poetska večer u spomen na velikana književnosti - a ove je godine večer bila posebna zbog okrugle obljetnice. Večer je nazvana "Bezimenoj" - naravno, radi se o naslovu Krklecove pjesme. 

I dopisnica u čast Krklecu

Glazbeno-poetsku večer dramaturški je osmislila Ljubica Ribić, a njegove su stihove okupljenim građanima interpretirali brojni recitatori iz Maruševca i Varaždina, uz učenike Osnovne škole Maruševec. Za glazbu su se pobrinuli učenici i profesori Srednje škole u Maruševcu.

Maruševčani će se svog sumještanina sjetiti i na nedjeljnoj misi, ali i izdavanjem dopisnice s Krklecovim likom. Ova je dopisnica dijeljena na pjesničkoj večeri, na kojoj su uz organizatore i mještane bili prisutni i općinski čelnici Damir ŠpremMario KlapšaJosip Špoljar

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj književnosti, odnosno poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu, u kojemu je proveo djetinjstvo.

Komentari