potpisivanje odluke

Foto - Općina Jalžabet pristupila međunarodnoj strategiji Zero Waste 2025.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.02.2023. 12:28

Zadnja izmjena: 03.02.2023. 12:30

Foto: Boris Matijašec

Općina Jalžabet i Općina Pribislavec danas su potpisale Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji Zero Waste 2025.

Model Zero Waste dokazano je najuspješniji model smanjenja nastanka otpada te povećanja njegove ponovne upotrebe, recikliranja i kompostiranja u svrhu maksimalnog izbjegavanja štetnog odlaganja i spaljivanja.

Siniša Radiković, direktor komunalnog poduzeća Prekom rekao je kako su ciljevi do 2025. godine 75 posto odvojenog otpada, smanjenje količine mješanog otpada sa 70 na 60 kg po stanovniku te izgradnja reciklažnog dvorišta za prihvat građevinskog otpada.

Načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar izrazio je zadovoljstvo pristupanju ovoj strategiji te dodao kako je mu je također drago što su se priključili Prekomu.

- Kad čujemo rezultate koje danas imamo,a  to je 50 posto odvojenog otpada ispada da smo najlošiji u ovoj grupaciji. Valja napomenuti kako smo godinu prije imali tek 26 posto odvojenog otpada i tu se vidi napredak. U godinu pol odradili smo i akciju čišćenje divljih odlagališta te akciju saniranja divljih deopnija, ali i edukacije u vrtiću i školi - rekao je između ostalog načelnik Solar. 

Komentari