monde selection

Foto - Na prestižnom natjecanju Varaždinsko bučino ulje osvojilo četiri zlatne medalje

Objavljeno: 14.04.2023. 23:13

Zadnja izmjena: 14.04.2023. 23:13

Nove četiri zlatne medalje osvojili su proizvođači Varaždinskog bučinog ulja na 62. Monde Selectionu u Bruxellesu, prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda: najviše ocjene dobila su ulja Uljare Agroprom Patrčević, OPG-a Andreje Petrović, PG-a Damir Crleni i PPP-a Cafuk.

Župan Anđelko Stričak je zajedno s pročelnikom Dragutinom Vincekom, Darkom Majhenom te načelnikom Općine Petrijanec Željkom Posavcem čestitao dobitnicima zlatnih odličja. U Varaždinskoj županiji je čak 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od kojih osam na europskoj i nacionalnoj razini. Europske oznake kvalitete već imaju Varaždinsko zelje, i to od 2017. godine, a Varaždinski klipič od 2020.

- Iza ovih zlatnih medalja stoji puno truda, marljivosti i ljubavi. Očekujemo da će službenu zaštitu na razini Europske unije u roku od dva mjeseca dobiti i Varaždinsko bučino ulje. Za naše proizvođače to znači dodanu vrijednost, povećanje konkurentnosti i postizanje veće cijene na tržištu. Ponosni smo što je upravo Varaždinska županija vodeća u Hrvatskoj po izdvajanjima po stanovniku za subvencije u poljoprivredi. Od 2021. godine smo za čak 50 posto povećali izdvajanja za poljoprivredu - rekao je Stričak.

Dok su PPP Cafuk i PG Crleni prvi put osvojili zlata u Bruxellesu, Uljara Agroprom Patrčević i OPG Andreje Petrović u tome su uspjeli već drugi put. U čemu je tajna uspjeha varaždinskog "crnog zlata", rekao je Matija Patrčević, domaćin i predsjednik Udruge Varaždinsko bučino ulje.

- U Udruzi smo donijeli odluku da se Varaždinsko bučino ulje proizvodi toplo-prešanim postupkom. Ono je 100 posto čisto bučino ulje, dakle bez dodatka bilo kakvih drugih, stranih ulja. Naš „tajni“ sastojak je potpuna posvećenost poslu – istaknuo je Patrčević.

Komentari