prigodna svečanost

Foto - Postavljene fotonaponske elektrane na 12 škola u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 28.09.2023. 10:45

Zadnja izmjena: 28.09.2023. 10:45

Foto: Boris Matijašec

Danas je održana svečanost povodom završetka postavljanja fotonaponskih elektrana za 12 odgojno-obrazovnih ustanova čiji je osnivač Varaždinska županija.

Kako je pritom bilo rečeno, projekt "Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije" sufinanciran je kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298,5 tisuća eura. Ukupna vrijednost projekta je 351,2 tisuće eura, pri čemu preostala sredstva osigurava Varaždinska županija. Prijavitelj projekta je Županija, a partner je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije. 

- Od 12 škola na njih osam izgrađene su nove fotonaponske elektrane kapaciteta 25 kWh u Maruševcu, Klenovniku, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu i Vinici, dok je na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane (Elektrostrojarska, Strojarska i prometna, Gospodarska i OŠ Sračinec) povećan kapacitet s 10 na 35 kWh - rekao je župan Anđelko Stričak.

'Iskorak u zaštiti okoliša'

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša dodao je kako ove elektrane na 12 objekata ne zagađuju okoliš, a pritom imaju velike benefite.

- Drago mi je da je Varaždinska županija osigurala sredstva koji će uvelike velika sredstva uštedjeti kako Županiji, tako i školama s područja Varaždinske županije. Sve to pokazuje iskorak u planu Varaždinske županije u zaštiti okolišta. Imamo tri škole, a zahvaljujući Županiji uložili smo velika sredstva kako bismo poboljšali uvjete u njima - rekao je Klapša, između ostalog.

Komentari