arheološka istraživanja pokazala

Foto - U općini Martijanec pronađeno veliko naselje iz starijega željeznog doba

Objavljeno: 14.10.2023. 19:42

Zadnja izmjena: 14.10.2023. 20:01

U arheološkim istraživanjim provedenima na području općine Martijanec pronađeno je značajno naselje koje potječe iz starijega željeznog doba, ovogodišnja istraživanja pružila su niz zanimljivih nalaza, a načelnik Općine Branimir Nađ vjeruje da će to otkriće doprinijeti razvoju kulturnog turizma.

Po riječima višeg znanstvenog suradnika s Instituta za arheologiju Saše Kovačevića, radi se o istraživanju halštatske kulture.

- Nakon 70 godina pauze vratili smo se na početak priče o istraživanju halštatske kulture u sjevernoj Hrvatskoj, vratili smo se u Martijanec, lokalitet koji je dao ime cijelom horizontu starijeg željeznog doba. Govorimo o 7. i 6. stoljeću prije Krista - otvorili smo jednu arheološku sondu i testirali rezultate geofizičkog istraživanja i sretni smo što možemo potvrditi da se u Martijancu nalazi iznimno važno i veliko naselje iz starijeg željeznog doba, možda jedno i od ključnih naselja iz željeznog doba uz rijeku Dravu - naveo je Kovačević.

Najvažniji nalazi istraživanja uključuju građevinski materijal, koji potječe iz srušenih ili zapaljenih kuća unutar naselja. Drugi nalazi ukazuju na prisutnost tekstilne proizvodnje u naselju, što dodatno obogaćuje razumijevanje ondašnjeg života, a proučavanjem otkrivenih nalaza, posebno ukrašene keramike specifične za istočnu halštatsku kulturu, pružit će se novi uvidi u drevnu svakodnevicu i kulturu stanovnika ovog područja, navodi se u priopćenju iz Općine Martijanec.

Nađ priželjkuje razvoj kulturnog turizma 

Taj arheološki projekt provodi se uz financijsku podršku Općine Martijanec i u suradnji s relevantnim institucijama.

- Ova otkrića predstavljaju veliku vrijednost jer će, nadamo se, pridonijeti revitalizaciji naše kulturne baštine. Želimo da ovo bogatstvo postane dostupno ne samo stručnjacima, već i svim građanima. Vjerujemo da ćemo moći preusmjeriti ovo otkriće u svrhu kulturnog turizma te ćemo omogućiti svim posjetiteljima da uživaju u ljepoti i dubokoj povijesti našeg područja - poručio je načelnik Općine Branimir Nađ.


 

Komentari