svečana proslava

FOTO: 90.OBLJETNICA NOVOMAROFSKE BOLNICE Bogata prošlost bolnice je temelj za novu budućnost

Objavljeno: 09.12.2016. 16:11

Foto: Petra Mlinarić

Danas se u zgradi dvorca Erdody u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof održalo svečano obilježavanje 90. obljetnice rada i djelovanja Bolnice u Novom Marofu.

Uz brojne uzvanike, obljetnici je prisustvovao i pomoćni ministar zdravlja, Denis Kovačić koji se osvrnuo na nekoliko detalja iz povijesti bolnice, te se prisjetio njenog osnivanja dekretom Andrije Štampara, kao i činjenice da su se u novomarofskoj bolnici sve do 1974. godine vršile i torakalne operacije, nakon čega su preseljene u Zagreb.

Sanja Zember, ravnateljica Opće bolnice Varaždin je najavila budućnost novomarofske bolnice koja će realizacijom projekta dobiti nove prostorije i nove krevete za buduće pacijente.

- Svjesni smo dobne granice, svjesni smo blizine smrti i samim time naš je zadatak kao zdravstvenih djelatnika omogućiti jedno dostojanstveno umiranje i dostojanstvenu smrt. - rekla je ravnateljica.

Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač istaknuo je kako je važnost bolnice u njenog dugoj povijesti, te da danas bolnica zapošljava veliki broj sugrađana, a u skoroj budućnosti će se realizirati i investicija kojom će se prostori bolnice nadograditi, te će se stvoriti još više radnih mjesta.

Zamjenik župana, Alen Kišić skrenuo je pozornost na ljude koji su stvorili bolnicu, od samih djelatnika pa do pacijenata te brojnih ljudskih sudbina koje su se ispreplele u ovih 90 godina postojanja.

Obilježavanje obljetnice je pratilo i predstavljanje monografije  'Grad prije grada' autorice Miljenke Šimec, socijalne radnice u bolnici, koja oživljava nekadašnji život bolnice iz vremena kada se u njenom kompleksu nalazilI razni sadržaji koji su većinom bili prilagođeni mladima, budući da je od svog nastanka bolnica prvenstveno bila orijentirana na mlade koji su se liječili od plućnih bolesti.

 

 

Komentari