Ovih se dana po cijeloj županiji slavi Vincekovo, a ovoga puta, kako bi obilježili početak nove vinogradske godine vinogradari su se okupili i u Vinici. Tko je sve bio, te što se jelo i pilo pogledajte u našoj fotogaleriji.

Naime, na ceremoniji se organizirala prva rezidba gorica, a sve je započelo u 14 sati, nakon toga se blagoslovio vinograd, a druženje se nastavilo u zgradi Općine.

- Pa kakva bi to bila općina koja se zove Vinica da ne bi slavila Vincekovo. Dakle prvog vinogradarskog sveca s kojim se započinju radovi u vinogradu, mi to normalno održavamo na taj dan, odrežemo trs, izvršimo blagoslov i kasnije druženje u Općini - rekao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, te dodao: "Ako su se vinička vina pila na bečkom dvoru, onda su sigurno najbolja".

Nekoliko riječi kazao je i župan Radimir Čačić, ali i zašto je Vincekovo došao proslaviti baš na Vinicu:

- Ako govorimo o Vincekovom, a gdje bi mogli doći nego na Vinicu, "nomen est omen", dakle nije to moja uzrečica, ime sve govori. Nažalost potencijal koji je najveći na sjeveru Hrvatske za vinogradarstvo, nije dovoljno iskorišten. Još uvijek zaostajemo za dometima i Međimuraca i Zagoraca, ali stvari kreću na bolje - kazao je Čačić.

Valja napomenuti kako je na proslavu Vincekovog došao i HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak.

 

Komentari

22.01.2019. 19:13h Zadnja izmjena: 22.01.2019. 19:25

Foto: Luka Šalamun