tradicija

Foto - Ansambl LADO i ove godine nastupio u varaždinskoj Katedrali i oduševio brojnu publiku

Objavljeno: 22.12.2022. 10:49

Zadnja izmjena: 22.12.2022. 10:51

Ulaznica više tražila se proteklih dana u Varaždinu za već tradicionalni Božićni koncert Ansambla narodnih pjesama i plesova LADO čime je i ove godine nastavljena višegodišnja, pa i višedesetljetna tradicija najljepše glazbene uvertire u božićne dane.

Ove je godine LADO u Varaždin stigao s programom pod nazivom „Radujmo i pivajmo“ objedinivši pučke popijevke iz Slavonije, Baranje i Bačke u obradi Krešimira Seletkovića. Umjetnicima LADA pridružila su se i dvojica renomiranih hrvatskih glazbenika- Pavao Mašić i Vedran Kocelj. „Repertoar hrvatskih pučkih božićnih pjesama zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja i nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture. Izvedbe Ansambla LADO energične su i nadahnute, je na ovim božićnim koncertima naglašeno i obogaćeno zvucima trube i orgulja.

Komentari