Sudionici sedam europskih država među kojima i Hrvatska, koji već dvije godine razmatraju pitanja vezana uz migrantsku politiku i milijune izbjeglica sa srednjega istoka, sastali su se prošli tjedan na sjeveru Europe, kako bi u švedskome gradu Norrkopingu na 7.Transnacionalnom mitingu "Europa za građane" raspravljali o demokratskom angažmanu i civilnom sudjelovanju u sklopu Projekta React. 

Reaktiviranje europskog državljanstva s mrežom inkluzivnih gradova - bio je naziv središnje teme predavanja i rasprave, koja je zahvaljujući švedskome iskustvu s izbjeglicama predstavila rezultate. O migrantskoj je politici i primjerima dobre prakse u Švedskoj govorio Magnus Dahlstedt, inače svjetski stručnjak za ovu temu sa linkopinškog Sveučilišta, koji je povukao paralele između aktualnih događaja s negativnim društvenim konotacijama i rezultatima najnovijih parlamentarnih izbora netom održanih u Švedskoj.

Osim Grka, Albanaca, Talijana, Francuza, Belgijanaca i domaćina Šveđana, svoj doprinos ovoj temi dala je i Republika Hrvatska, čiji su predstavnici iz općina Gornja Rijeka i Breznički Hum također sudjelovali u radu. 

Načelnik Zoran Hegedić ističe kako punopravno i aktivno sudjeluju u projektu koji za cilj ima vidjeti kakva je situacija s migrantima u zemljama Europske Unije, te koja su potencijalna rješenja njihovih problema temeljena na primjerima dobre prakse.

- React projekt ulazi u završnu fazu tako da sudionike još očekuje posljednji dio sudjelovanja krajem studenog mjeseca ove godine, kada će u Europskom parlamentu u Bruxellesu pred Europskom Komisijom zajedno s partnerima prikazati rezultate Projekta - zaključuje načelnik Hegedić.

 

Komentari

18.09.2018. 17:39h Zadnja izmjena: 18.09.2018. 18:03