potpisani ugovori

Foto - Brzi internet stiže u Lepoglavu, Bednju, Cesticu, Donju Voću, Vinicu i Klenovnik

Objavljeno: 23.05.2024. 08:25

Zadnja izmjena: 23.05.2024. 08:25

Zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, potpisani su ugovori o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 200 milijuna eura. Među spomenutim projektima je i PRŠI Lepoglava koji obuhvaća 12.935 potencijalnih korisnika u „bijelim područjima“ u gradu Lepoglavi te u općinama Bednja, Cestica, Donja Voća, Klenovnik i Vinica. Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 5,8 milijuna eura.

– Nadam se da će do lipnja 2026. godine kada je rok za završetak, svako domaćinstvo na tim područjima koja nemaju optički kabel za dostupnost internetu dobiti priključak koji će biti besplatan jer ga plaća Europska unija. Uz pomoć ovakve infrastrukture, sva ostala infrastruktura koju trebamo izraditi bit će na još višoj razini – zaključio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i načelnici Općine Bednja, Damir Poljak, Općine Klenovnik Mladen Blaško, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet koji su se složili u ocjeni da realizacija ovog projekta znači veliki  potencijal za razvoj IT tehnologije, poduzetništva i turizma.

Komentari