zanimljive priče iz davnina

FOTO Čarobni prikazi kapelice kod Ivanca u kojoj su se vjenčali Petar i Ana Katarina Zrinski

Objavljeno: 02.11.2017. 19:00

Foto: Viktor Hranić

Kapelica Svetog Duha u blizini Ivanca jedinstvena je sakralna građevina u našem kraju - i svojim položajem na visokom bregu i svojim drevnim podrijetlom. Premda se prvi put spominje u 17. stoljeću, vjeruje se da je nastala tri stoljeća ranije.

Prema jednoj legendi, izgrađena je na tom posebnom mjestu zato što je jedna golubica sletjela upravo na vrhu tog brda. Tadašnji su graditelji u golubici, kaže priča, vidjeli pojavu Svetoga Duha - koji se u takvom obliku spominje i u Novom zavjetu. Iako su planirali kapelicu smjestiti na drugi breg, graditelji su se onda ponukani ovim za njih božanskim znakom odlučili za sadašnje mjesto, s kojega kapelica dominira cijelim krajem i vidljiva je s raznih mjesta kilometrima uokolo. I već na ovoj fotografiji - snimljenoj s drugog brijega podno Ivančice - vidimo crkvu okruženu gotovo mističnom svjetlosti.

Kapela je po svojoj konstrukciji jednobrodna gotička građevina. Neki su njezini dijelovi nastali kasnije, poput baroknog oltara koji je nastao vjerojatno negdje u 17. stoljeću. Slika na platnu mučeništva svetog Vida odiše nekim renesansnim elementima. Kapelica se prvi put spominje 1649. godine kao "S. Spiritus un Monte Dubovecz" (Sveti Duh na brdu Dubovec), ali upravo zbog svoje gotičke arhitekture smatra se da je izgrađena u 14. stoljeću. Sa svih je strana okružena grobljem, kojega su jučer osvjetljavali brojni lampioni. U posljednjih par godina dosta je uloženo u obnovu same kapelice, tako da ona blista svojim starim sjajem.

Vjenčanje tragičnog bračnog para

Znameniti hrvatski književnik Eugen Kumičić u romanu napisanom 1893. godine "Urota zrinsko-frankopanska" upravo u ovu kapelicu smješta vjenčanje Petra i Ane Katarine Zrinske (rođene Frankapan), koje se zbilo 1643. godine. Premda je kapelica definitivno postojala u to vrijeme, ne znamo otkuda je Kumičić iskopao ovaj podatak. S obzirom da se kapelica spominje 6 godina kasnije, zvuči pomalo nevjerojatno da nitko od kroničara nije spomenuo ovako značajno vjenčanje - ali nije nemoguće da Kumičićev podatak ipak nije samo pjesnička imaginacija.

Brak dvoje književno inače obrazovanih plemića trajao je sve do Petrovog smaknuća nakon propasti urote u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine. Ana Katarina bila je iznimno obrazovana žena, poliglota, prevoditeljica i spisateljica. Zatočena je umrla svega dvije godine nakon svog supruga u mjestu Bruck na Muri u blizini Graza. Koliko god da nemamo potvrde podatka o vjenčanju Zrinskih baš u kapelici Svetoga Duha - možemo zamisliti to kao iznimno mjesto za jedno romantično vjenčanje. Ako kapelicu nikada niste vidjeli izbliza, definitivno ga posjetite. Malo pješačenja strmom uzbrdicom nije loše za zdravlje i isplati se sve ovo vidjeti izbliza. Uostalom, kako je to izgledalo sinoć za Sisvete - pogledajte u našoj fotogaleriji.

Komentari