mistična mini-fotogalerija

FOTO Černe mlake i dalje su obavijene legendama - a kad pogledate naše fotke i sami ćete shvatiti zašto

Objavljeno: 19.11.2017. 20:30

Zadnja izmjena: 19.11.2017. 20:30

Foto: Viktor Hranić

Teško je naći mjesto u našem kraju oko kojega služe tolike legende kao što su Černe (ili Črne) mlake na Ivanščici. Do njih najprije stignete planinarskim putem preko Mrzljaka. Staza nije najlakša za uspon, ali se isplati posjetiti ovo mjesto.

Prema starim pričama, to je mjesto na kojemu se okupljaju coprnice i gdje peru svoje grijehe. U svim legendama susrete s vješticama imaju žitelji živopisnog Prigorca - i, zanimljivo, ni u jednoj od njih ne događa se nešto strašno.

Nekima donijele sreću

Tako je rudar Jandraš nakon susreta s coprnicama - do kojih su ga dovele tri djevojke u svilenkastoj odjeći - imao više sreće nego prije. Kako ide priča, vidio je žene u crnom kako metu plesni podij kod najveće mlake. Čini se da su u legendama najgore prošli pastiri iz Prigorca, kojima je počela nestajati stoka što su je ostavljali u planini. Kod Černih je mlaka izvjesni Štjef našao mnogo kostiju, pa se razvilo vjerovanje da su vještice tamo žrtvovale životinje u svojim obredima čaranja.

Kažu da se, pak, jednom prilikom krava vratila na pola crna, na pola bijela - i potom davala puno mlijeka. A onda, zanimljivo, nestala je bez traga i glasa. Nas ipak nije bio strah otići na ovo mjesto, jer smo imali predosjećaj kako nećemo sresti nijednu coprnicu. I bili smo u pravu - ali smo zato našli prizore koji su nas očarali. Ako volite planinariti, svakako prođite ovu stazu. Vjerujemo da će vam se mjesto dopasti - a ukoliko naletite na coprnicu, svakako nam pošaljite fotku. Mi smo ih ovaj put napravili 4 - i na njima Černe mlake izgledaju kao mjesto s nekog drugog planeta. Ili barem kao točka na kojoj je sletio NLO. 

Komentari