pripremljeno četrdesetak uzoraka

FOTO: Cestički vinogradari povodom Dana Udruge „krstili“ mošt u vino

Objavljeno: 12.11.2018. 15:52

Zadnja izmjena: 12.11.2018. 15:56

Dan Udruge vinara i vinogradara Sv. Martin Cestica tradicionalno je proslavljen i ove godine, a manifestacija je održana u nedjelju, na sam blagdan Sv. Martina, 11. studenoga 2018. godine. Ovogodišnje Martinje upriličeno je u centru Općine, a uvodni dio, kestenijada i degustacija pripremljenih uzoraka mošta započela je u 14 sati na općinskom dvorištu.

Od bijelih vina najviše je bilo miješanih, a od sortnih ranjski rizling, muškat žuti, rizvanac, chardonnay, souvignon, silvanac zeleni i graševina. Među četrdesetak uzoraka našlo se i nekoliko crnih sorti među kojima je prevladavala frankovka.

Drugi dio programa bio je u dvorani DVD-a Križovljan Cestica gdje je upriličeno krštenje mošta. Dobrodošlicu članovima udruge i brojnim gostima uputio je predsjednik Udruge Marijan Županić, koji je istaknuo da su tijekom godine vinogradari imali brojne poteškoće u zaštiti vinove loze od raznih bolesti, a topli i vrući srpanj i kolovoz doprinijeli su i nešto ranijoj berbi nego proteklih godina.

Manifestaciji su bili prisutni i čelnici općine Cestica, predsjednik Vijeća Darko Majhen, a čestitku vinogradarima na uspješno odrađenoj vinogradarskoj godini te dobro pripremljenoj i organiziranoj manifestaciji Martinja uputio je zamjenik načelnika Žarko Rodeš.

Krštenje mošta obavio je Ivan Kralj iz Dubrave Križovljanske, a ulogu kuma preuzeo je Tomislav Furjan iz Babinca. Cijeli program odvijao se uz zvukove glazbenog sastava „Brajdaši", a po pretvaranju mošta u vino druženje je uz pjesmu i veselje nastavljeno do kasnih noćnih sati.

Tradicionalnu manifestaciju krštenja mošta i dan Udruge vinara i vinogradara "Sveti Martin" Cestica posjete brojni mještani i vlasnici vinograda na cestičkom području i gosti, a za uspomenu na prvi boravak u općini Cestica i na „cestičkom martinju“ Mattias Hofer iz Salzburga, kao najudaljeniji gost primio je „vinogradarsku pregaču“ što su posjetitelji pozdravili pljeskom.

Komentari