GRAD NOVI MAROF

Foto - Čiselsko proščenje skromnije nego ranijih godina, ali u dobroj, veseloj atmosferi

Objavljeno: 03.10.2021. 18:30

Zadnja izmjena: 03.10.2021. 18:39

U nešto skromnijem izdanju nego ranijih godina, u Remetincu je, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Remetinec, a u suradnji s Gradom Novim Marofom i gradskom Turističkom zajednicom, održano Čiselsko proščenje v Remetincu.

Tradicionalna je to vjerska manifestacija koja se održava prvog vikenda u listopadu, a osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec, u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, manifestacija uključuje i kulturne i zabavne sadržaje.

Predsjednica KUD-a Remetinec Nadica Puškadija podsjetila je da je društvo osnovano 2000. godine, a lani su trebali proslaviti svoju veliku 20. obljetnicu.

- Naš KUD čuva tradiciju i kulturnu baštinu ovoga kraja, našeg lijepog Remetinca i imali smo velike planove za proslavu 20. rođendana, no pandemija nam je sve poremetila. Nismo se okupljali ni družili, nismo imali probe, bilo je upitno hoće li članovi uopće ostati u Društvu. Ove smo godine, srećom, uspjeli organizirati Čiselsko proščenje, u suradnji i s našim župnikom Josipom Pavlekom – kazala je Puškadija naglasivši da je manifestacija i ovoga puta počela već u rujnu, otvorenjem Vinske ceste Kališće-Cicelj.

- Organizirali smo tri punkta s tamburašima, bilo je puno ljudi iz našeg, ali i drugih krajeva i sve je prošlo kako treba, uz dobru atmosferu i odlično društvo – izjavila je predsjednica KUD-a Remetinec.

Vjerski dio programa počeo je u četvrtak svetom misom trodnevnicom, a subotnju su misu svojim  pjevanjem i sviranjem uljepšali članovi KUD-a Remetinec.

Glavnina događanja i ovoga je puta bila vezana uz nedjelju. Nakon jutarnje mise, otvoren je Remečki sejem, a svečanu misu od 11 sati u crkvi Blažene Djevice Marije predvodio je vlč. Ivica Cujzek.

Na Remečkom sejmu svoje su proizvode i domaće delicije ponudili lokalni OPG-ovi i udruge, a nije nedostajalo ni dobrog zagorskog štimunga.

- Manifestaciju smo organizirali poštujući sve propisane mjere, uz nešto manje izlagača nego što ih je znalo biti prije. Naime, 2019. godine imali smo jedan od najvećih Sajmova s čak 32 izlagača, a ovoga ih je puta 15. Iako skromnije, družimo se, dobro nam je, uživamo zajedno uz fine specijalitete koje su pripremile članice našeg KUD-a i veselimo se boljim vremenima – zaključila je Nadica Puškadija.

- Zbog epidemiološke situacije Remečki je sejem u manjem obimu, svi se pridržavamo propisanih mjera, ali važno je ne prekinuti tradiciju – rekla je voditeljica novomarofske Turističke zajednice Renata Horvatić istaknuvši kako su ovoga puta izostali popularna tombola i slični sadržaji, kao i poznati izvođači s hrvatske glazbene scene, ali je organiziran prigodan zabavni program.

- Bilo je lijepo i veselo, uz dobru ponudu naših izlagača, a drago mi je da smo u ponudi imali i kestene koji su zaštitni znak ovoga proščenja. Doduše, bilo ih je malo jer sezona malo kasni, ali bilo ih je lijepo vidjeti na štandu KUD-a Remetinec – kazala je Horvatić.

Remečki je sejem nakon svečane nedjeljne mise obišao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

- Shodno situaciji i uvjetima, ove godine nismo organizirali ni koncerte ni smotru folklora, ali i bez toga je lijepo u Remetincu. Blagdan Majke Božje Čiselske slavimo na više tradicionalan način,  s naglaskom na vjerski dio programa i drago mi je da smo se nakon godine pauze opet uspjeli okupiti ovdje – rekao je Jenkač podsjetivši da su Čiselsko proščenje i događaji vezani uz njega važni za turističku, ali i općenito promociju Novog Marofa.

 

 

Komentari